ک کارشناس فناوری اطلاعات با اشاره به ابعاد مختلف چالشهای تولید و اشتغال در این بخش، معتقد است که بزودی، بزرگترین میزان اشتغال را استارتاپهای مبتنی بر فناوری اطلاعات ایجاد میکنند.
حسین اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مفاهیم اقتصاد مقاومتی که در دو سال اخیر، مورد تاکید اهداف نظام قرار گرفته است، اظهار داشت: اقتصاد مقاومتی مفهومی از اقتصاد درون زا، بروننگر، دانشبنیان، مردم نهاد و عدالت پایه است که امسال در سال تولید و اشتغال، می توان با استفاده از پتانسیلهای فناوری اطلاعات به آن دست یافت.
موضوع اشتغالزایی را در فناوری اطلاعات دنبال کنیم
وی با بیان اینکه اشتغال دانشبنیان میتواند مهمترین نکته در حوزه فناوری اطلاعات چه در بخش نرم افزار و چه در بخش سخت افزار باشد، ادامه داد: ما اعتقاد داریم که اشتغالزایی در فناوری اطلاعات امکان پذیر است چرا که سواد عمومی این حوزه، مناسب است.
اسلامی تاکید کرد: برای آنکه بتوان اقتصاد مقاومتی را در مقابل تهدیدات بیرونی محکمتر ادامه دهیم، باید روی دانش افراد اندیشمند و نیز جوانان به عنوان سرمایه واقعی کشور، تمرکز کرده و بر این اساس بهتر آن است که در سال فعلی در حوزه سخت افزار و نرم افزار، موضوع اشتغالزایی را دنبال کنیم.
وی با تاکید براینکه در این بخش باید نگاه نرم افزاری خود را دنبال کنیم، افزود: یکی از نکاتی که باید در زمینه اقتصاد مقاومتی مورد توجه قرار گیرد موضوع بهرهوری است و بر این اساس یکی از راههای زیرساختی رسیدن به بهرهوری، استفاده از ابزارهای مناسب فناوری اطلاعات است.
این کارشناس حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، با بیان اینکه هم اکنون اعتقاد مدیران ارشد مجموعهها، این است که باید از فناوری اطلاعات استفاده کنند، تا بتوانند شفافیت و بهره وری را بالا ببرند خاطرنشان کرد: اما به دلیل عدم حضور و فعالیت جدی شرکتهای خارجی و نیز عدم توانمندی لازم در برخی شرکتهای داخلی و به روزرسانی آن، با نقطه مطلوب فاصله داریم.
ایجاد بزرگترین میزان اشتغال توسط استارتاپهای مبتنی بر فناوری اطلاعات
اسلامی با اشاره به اینکه در حوزه اشتغال سخت افزاری و نرم افزاری، آنچه که رو به آینده است مفهوم استارتاپ است، تاکید کرد: آنچه که هم اکنون به اسم استارتاپها رخ داده جمع بندی از صنایع مختلف از جمله فناوری اطلاعات است. چرا که دیگر نمی توان گفت یک کسب و کار دیجیتال، جدای از فناوری اطلاعات شکل میگیرد. حتی اگر این کسب و کار از صنعت دیگری وارد این صنعت شده باشد.
وی با پیشبینی روند رو به رشد آینده در حوزه بازآفرینی صنعتها با استفاده از فناوری اطلاعات، خاطرنشان کرد: به جرات می توان گفت که بزرگترین میزان اشتغال را در آینده نزدیک، استارتاپهای مبتنی بر فناوری اطلاعات ایجاد میکنند.
این کارشناس فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه تا پیش از این، این نگاه حاکم بود که فناوری اطلاعات با توجه به آنکه همه چیز را مکانیزه میکند، باعث کاهش اشتغال می شود، افزود: زمانی محاسبات به صورت دستی اتقاق میافتاد و نیروی انسانی بیشتری استفاده میشد اما به مرور این نیروها حذف می شوند. به همین دلیل نگاه بسیاری بر این است که حضور فناوری اطلاعات منجر به کاهش اشتغال میشود.
فناوری اطلاعات بهبود کسب و کار را رقم می زند
وی اضافه کرد: ما برخلاف این موضوع، معتقدیم که حضور فناوری اطلاعات در فرآیندهایی که بیشتر نیروی انسانی محور بوده منتج به بهبود کسب و کار میشود و اشتغال پایا و ماندگار و با کیفیت را رقم میزند.
اسلامی گفت: در اینکه فناوری اطلاعات تهدیدی برای کسب و کارهای سنتی است شکی نیست و اصولا فناوری، دگرگونکننده است اما فناوری اطلاعات به هیچ عنوان اشتغال با کیفیت را کم نمیکند بلکه به اشتغال باکیفیت و ماندگار منتج میشود.
وی با بیان اینکه اشتغال باکیفیت به تعداد زیاد، زمانی ایجاد میشود که در کشور صادرات اتفاق بیافتد، گفت: باید تولید را با هدف صادرات پیش ببریم. بسیار راحتتر از آنکه بخواهیم زیرساختها را برای تبدیل نفت به پتروشیمی ایجاد کنیم، میتوانیم فکر و ایده را در قالب صادرات نرم افزار، به کشورهای دیگر صادر کنیم. این صادرات به راحتی و با هزینه بسیار کمتری انجام میشود و اشتغال زایی بیشتری دارد.
این کارشناس با اشاره به اینکه صادرات در حوزه پتروشیمی، میلیاردها دلار هزینه دارد، اظهار داشت: اما در فناوری اطلاعات یک نرم افزار میتواند با ایده خود، با مخاطب در ارتباط باشد. در این زمینه نباید تنها فقط به مخاطبان داخل ایران فکر کرد. مشکل اینجاست که ما تنها برای ایرانیها، نرم افزار مینویسیم اما باید بپذیریم که نرم افزارها فقط مختص ایرانیها نیست.
محصولات نرم افزاری ایرانی در سایر کشورها قابل استفاده است
اسلامی ادامه داد: محصولات ایرانی در سایر کشورها نیز قابل استفاده است و باید در زیرساختهای جهانی وارد شویم تا عامه جهان، مخاطب نرم افزار ایرانی شوند.
این کارشناس با بیان اینکه سواد فناوری اطلاعات در ایران به اندازه کافی وجود دارد به شرط آنکه ما راه صادرات دانش بنیان را باز کنیم و این شدنی است، تاکید کرد: اگر این اتفاق بیافتد، میزان اشتغالزایی و بهرهوری بسیاری در کشور اتفاق میافتد.
وی افزود: برای حمایت از ایده های نرم افزاری و اپلیکیشن نویسی نگاه مدیریتی ما باید تغییر کند و پس از آن بحث صادرات باز شود. البته هم اکنون اتفاقات خوبی در حوزه فناوری اطلاعات برای ارائه خدمات افتاده به نحوی که ما در حوزه خدمات ارزش افزوده، گیم و تجارت الکترونیک و حتی بازارهای مالی (فین تک) به پتانسیل خوبی رسیدهایم.
به گفته این کارشناس، فناوری اطلاعات پر از اشتغال است و این نگاه باید مداوم تکرار شود. تنها با فناوری اطلاعات میتوان در یک سال، ۱۰ هزار شغل ایجاد کرد. براین اساس باید تمام کسب و کارهای موجود در کشور را با نگاه فناوریهای نوین بازچیدمان کنیم و در این بازچیدمان، افراد تحصیلکرده در جایگاهی قرار بگیرند که بتوانند درآمد کسب کنند.
مجله خبری ایکسب، انتشار اخبار و رویدادهای اقتصاد و صنعت ایران و جهان، معرفی کارآفرینان و فرصتهای کسب و کار