پاسخ زاکربرگ یک پرسش: اگر فیس‌بوک نبود چه می‌کردی؟

من همیشه برای ایده ارتباط دادن مردم با یکدیگر و نزدیک کردنشان به هم اهمیت بالایی قایل بودم. اگر 13 سال پیش کارتان را از اتاق خوابگاه دانشجویی شروع می‌کردید کار درست همان بود که به سراغ طراحی سایتی برای ارتباطات اجتماعی بروید

نام مارک زاکربرگ همیشه جایی در اخبار دارد. همیشه این نام که با بزرگ‌ترین شبکه اجتماعی دنیا گره خورده است جایی در رسانه‌ها دارد. اما اگر فیس‌بوک هرگز متولد نمی‌شد چه؟ سایت خبری سی‌ان‌بی‌سی در مطلبی به آخرین گفت‌وگوی زاکربرگ با یک پادکست حوزه تکنولوژی اشاره کرده است که در آن به این سوال پاسخ داده می‌شود. ترجمه مطلب را می‌خوانید.

فیس‌بوک یک شبکه اجتماعی 450 میلیارد دلاری است با 1.4 میلیارد نفر کاربری که روزانه از آن استفاده می‌کنند. اما اگر کار فیس‌بوک نمی‌گرفت چه می‌شد؟ اگر شبکه اجتماعی دیگری مانند مای اسپیس سلطان دنیای آنلاین شده بود، مارک زاکربرگ، موسس و مدیرعامل این شرکت چه می‌کرد؟

زاکربرگ می‌گوید: «هرچیزی را که قرار بود نسل بعدی پدیده‌های جدید باشد می‌ساختم.» پادکست «زندگی پنهان مدیرعامل‌ها» برنامه‌ای است که از رادیو فریکونومیکس پخش می‌شود. در این برنامه استفان دابنر از مدیرعامل فیس‌بوک پرسید: «اگر کارَت نمی­گرفت، اگر مای اسپیس تبدیل به فیس‌بوک می‌شد به نظرت چه می‌کردی؟» زاکربرگ با سماجت هرچه تمام‌تر در برابر همه پرسش‌ها گفت که هرگز نمی‌خواهد از حوزه تکنولوژی و شبکه‌های اجتماعی فاصله بگیرد: «من همیشه برای ایده ارتباط دادن مردم با یکدیگر و نزدیک کردنشان به هم اهمیت بالایی قایل بودم. اگر 13 سال پیش کارتان را از اتاق خوابگاه دانشجویی شروع می‌کردید کار درست همان بود که به سراغ طراحی سایتی برای ارتباطات اجتماعی بروید، اگر 10 یا 7 سال قبل کار را کلید می‌زدید کار درست این بود که به سراغ طراحی نسخه موبایلی بروید.»

در جریان این مصاحبه زاکربرگ سفت و سخت به سناریوی فیس‌بوک چسبیده بود و پس از اینکه دابنر به او یادآوری کرد که جواب سوالش را به درستی نداده است و بعد از او خواست تصور کند که فیس‌بوک هرگز از همان اتاق خوابگاه دانشجویی‌اش فراتر نرفته و تبدیل به غولی در جهان شبکه‌های اجتماعی نشده است، زاکربرگ سرانجام پاسخ داد که حتی در این حالت هم باز به دنبال راهی برای ارتباط آنلاین آدم‌ها می‌گشت: «جوابم این است که به سراغ ساختن پدیده جدید دیگری می‌رفتم که قرار بود به عنوان نسل جدید وارد بازار شود. به نظرم ماموریت ما مهم است اما فیس‌بوک حالا دیگر یک شرکت تک‌محصولی نیست، هر روز شرکت‌های جدیدی در حوزه شبکه‌های اجتماعی از راه می‌رسند.»

زاکربرگ می‌گوید که برای یافتن پدیده بعدی در دنیای تکنولوژی و شبکه‌های اجتماعی راه‌های متفاوتی وجود دارد: «مسیری که ما به عنوان فیس‌بوک طی کرده‌ایم به نظرم سند خوبی است از اینکه هنوز چیزهایی برای پیدا کردن وجود دارد. فیس‌بوک به عنوان یک سایت آغاز به کار کرد و قرار بود گروهی آنلاین برای ارتباط دانشجویان هاروارد باشد. سایت نه خبرخوان داشت و نه هیچ‌یک از چیزهایی که امروز به آنها به چشم بخش‌های مهم فیس‌بوک نگاه می‌کنیم. پس شما از جایی آغاز می‌کنید و موقعیتتان را به دست می‌آورید و بعد این‌گونه می‌توانید کار را گسترش دهید تا به آدم‌های بیشتری خدمات بدهد.»

دانبر از زاکربرگ که فرزند یک دندان‌پزشک است پرسید: «پس هیچ‌وقت مثلا فکر نکردی که می‌خواهی دندان‌پزشک شوی؟»

«نه، این جور کارها اصلا به من نمی‌سازد برای همین هیچ‌وقت در فکر پزشک شدن نبودم. در ضمن پریسیلا به جای همه خانواده این نقش را بر عهده گرفته است.» همسر زاکربرگ پزشک متخصص اطفال است.

کمی پس از این مصاحبه بود که پرونده جنجالی فیس‌بوک در آمریکا به جریان افتاد. فیس‌بوک و شخص مارک زاکربرگ مورد انتقادات بسیار تند و گسترده افراد مختلف قرار گرفتند، از قانون‌گذاران گرفته تا مدیران حوزه تکنولوژی مانند تیم کوک و ایلان ماسک. این انتقادات متوجه اتهامی است که به این شرکت وارد شده، اتهام استفاده بدون اجازه از اطلاعات شخصی میلیون‌ها کاربر فیس‌بوک در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 آمریکا. این غول شبکه‌های اجتماعی همچنین با این انتقاد روبه­رو شده که در مورد حساب‌های کاربری اطلاعات درستی ارائه نداده و جریان استفاده از حساب‌های کاربری مربوط به روسیه برای دخالت در انتخابات ریاست‌جمهوری را مسکوت گذاشته است.

با این حال مارک زاکربرگ همچنان معتقد است که تکنولوژی اهرم بسیار مهمی برای بهبود زندگی مردم است: «همیشه راه‌های جدیدی هستند که مردم می‌توانند از طریق آنها با دیگران ارتباط برقرار کنند و آنچه را می‌خواهند به اشتراک بگذارند و از سایرین احساس حمایت بگیرند و برای همین همیشه می‌شود چیزهای نو ساخت.»

منبعاتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران
مطلب قبلیریچارد برانسون، مدیرعامل شرکت ویرجین چطور به موفقیت رسید
مطلب بعدیبانک مرکزی تا اطلاع ثانوی آمار تورم را اعلام نمی‌کند

دیدگاه شما

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید