وزیر نیرو با تاکید بر اینکه سالانه هزاران میلیارد تومان برای تامین٢٠٠ ساعت اوج مصرف برق صرف می شود، گفت: این روند باید تغییر کند و این منابع به بخش هایی مانند تعادل بخشی آبهای زیرزمینی، آبرسانی روستایی و رفع فرسودگی شبکه برق اختصاص یابد.
به گزارش ایرنا، «رضا اردکانیان» در نخستین نشستی خبری خود، افزود: ظرفیت نصب شده تولید برق در کشور 2 برابر اوج مصرف(پیک) در بیشتر روزهای سال است.
وی با بیان اینکه در سال ٩٦ اوج مصرف به 55 هزار مگاوات رسید، گفت: اگر یک درصد میزان مصرف را در زمان پیک کاهش دهیم، میزان مصرف 550 مگاوات کاهش می یابد و از صرف ٢ هزار میلیارد تومان هزینه در احداث نیروگاه جلوگیری می شود.
اردکانیان افزود: در زمان اوج مصرف سال گذشته، مصرف برق هفت درصد افزایش یافت که همه این رشد شامل توسعه صنعت نبود و بیشتر پرمصرفی ها این نتیجه را به دنبال داشت.
وزیر نیرو تاکید کرد: ادامه این مسیر پایدار نخواهد بود و در صورت ادامه، با مشکلاتی جدی مواجه خواهیم شد.
وی با اشاره به اینکه ٧٨ هزار و 500 مگاوات ظرفیت در کشور ایجاد شده، گفت: یکی از راه های بکارگیری این ظرفیت ها، صادرات برق است.
اردکانیان ادامه داد: اکنون با همه کشورهای همسایه از جمله پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه، عراق و سوریه مبادلات انرژی داریم که در این ارتباط یک راه، بازتر کردن مسیر ایجاد شده فعلی و در کنار آن، ایجاد کریدورهای جدید از جمله اتصال به اروپا است.
وی با بیان اینکه فرصتی مناسب برای تجدیدپذیرها ایجاد شده است، افزود: سرمایه گذاران می توانند با ایجاد مزارع خورشیدی در دشت های کشور، برق تولیدی را از طریق شبکه برق و بر اساس قراردادهای خود، صادر کنند و وزارت نیرو هم حق ترانزیت حداقلی را دریافت کند.
تخصیص منابع طرح تعادل بخشی آبهای زیرزمینی کمتر از انتظار
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد دلایل توفیق نیافتن طرح تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی، گفت: در بخش آبهای زیرزمینی نیازمند یک سیستم به هم پیوسته مدیریت منابع آب هستیم.
اردکانیان محدویت منابع مالی را یکی از چالش های اصلی این طرح ذکر کرد و گفت: با این حال در قالب طرح های مشترک به این نتیجه رسیده ایم که برخی از دشتهای کشور را به صورت آزمایشی انتخاب و به همراه وزارت جهاد کشاورزی به موضوع تعادل بخشی بپردازیم تا براساس مقایسه منابع مالی مورد نیاز، زمان اختصاص داده شده و نتیجه کار، به یک راه حل عمومی تر در سطح کشور برسیم.
وزیر نیرو اضافه کرد: استفاده از پساب، تعادل بخشی منابع زیرزمینی، تفویض اختیارات لازم به استانداران، کاهش آب به حساب نیامده، فعال کردن بازار آب و تهیه طرح آمایش آب محور از برنامههای جدی ما در دولت دوازدهم خواهد بود.
در حوضه های آبریز مشترک همه هم سرنوشت هستیم
اردکانیان در ارتباط با برنامه های وزارت نیرو در مورد آب های مرزی گفت: 286 حوضه آبریز مشترک در دنیا وجود دارد که همه در این حوضه های آبریز مشترک همسرنوشت هستیم.
وی تاکید کرد: موفقیت در حوضه های آبریز مشترک مستلزم این است که ما در حوضههای آبریز داخلی این تمرین را کرده باشیم که می توانیم در کنار هم کار کنیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه در ارتباط با همسایه شرقی یک کمیته آبی تشکیل شده است، گفت: حفظ حیات در مرزهای شرقی برای ما در اولویت است و به هر شکل ممکن آب مورد نیاز این مناطق را تامین خواهیم کرد.
آخرین وضعیت طرح های انتقال آب خلیج فارس و آب های ژرف
وزیر نیرو در مورد طرح انتقال آب خلیج فارس به کرمان که هفته گذشته توسط رییس جمهوری مطرح شد، گفت: سال ها قبل توافق نامه این طرح بین شرکت های خصوصی و وزارت نیرو امضا شده و وزارت نیرو در خواست کرده این طرح برای تامین آب شرب مناطقی از هرمزگان و شهرهای کوچکی در استان کرمان توسط بخش خصوصی سرمایه گذاری و اجرا شود و دولت آن را به صورت تضمینی خریداری کند.
وی در مورد استفاده از آبهای ژرف نیز گفت: این طرح، پروژه ای مطالعاتی است و نفس مطالعه آن یک کار موجه است.
اردکانیان گفت: هم اکنون با درخواستهایی حتی از ناحیه استانداران مواجه می شویم، ولی تا نتیجه طرح مطالعاتی که در سیستان و بلوچستان در حال انجام است، مشخص نشود؛ این موضوع عملیاتی نخواهد شد.
آخرین وضعیت سدها
وی در بخش دیگری از سخنان خود ورودی آب به سدهای کشور از ابتدای مهرماه تا یازدهم بهمن ماه سال آبی جاری را 5.75 میلیارد مترمکعب ذکر کرد و گفت: این میزان در مقایسه با سال گذشته 34 درصد کاهش داشته است.
اردکانیان افزود: در این بازه زمانی حجم آب موجود مخازن سدها نیز 20.3 میلیارد متر مکعب بوده که در مقایسه با سال گذشته مخازن سدها افت 15 درصدی داشتهاند. همچنین در حال حاضر 41 درصد مخازن سدهای کشور نیز پر هستند.
به گفته وزیر نیرو، هماکنون 30 درصد مخازن سدهای تهران پر است و حجم آب موجود مخازن سدهای پنجگانه تهران (لار، طالقان، کرج، لتیان، ماملو) نیز در یازدهم بهمن ماه 566 میلیون متر مکعب بوده که در مقایسه با سال گذشته چهار درصد کاهش داشته است.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان