فعالیت سامانه ارزی بانک مرکزی با عنوان نظام یکپارچه معاملات ارزی با هدف تسهیل تامین ارز،ایجاد فضای امن برای خریداران و فروشندگان وایجاد فضای رقابتی برای صرافان جهت تامین ارز متقاضیان آغازشد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بانک مرکزی، با استفاده از این سامانه، خریداران و فروشندگان ارز متناسب با نیازهای خود نسبت به انجام عملیات ارزی در محیط الکترونیک اقدام می کنند. در فاز نخست، واردکنندگان برای تامین ارز کالای وارداتی به عنوان متقاضی خرید ارز و تمام صرافی ها به عنوان فروشنده ارز ایفای نقش خواهند کرد. این سامانه امکان مدیریت بازار ارز برای سیاستگذار و امکان فعالیت شفاف را برای متقاضیان ارز فراهم می کند.
بازرگانان سفارشات غیربانکی خود را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به منظور ایجاد تسهیل در تامین ارز ثبت سفارشات غیر بانکی، نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) را برای تامین الکترونیکی ارز فراهم کرده است.
بدین سان با هماهنگی به عمل آمده بین بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، بازرگانان می توانند با مراجعه به سامانه جامع تجارت، درخواست خود را برای تامین ارز ثبت سفارشات غیربانکی انجام دهند. این اطلاعات به صورت سیستمی و برخط به سامانه نیما منتقل می شود و در ادامه بازرگانان پیشنهادهای (پاسخ های) ارائه شده از سوی صرافی ها را مشاهده و در نهایت نسبت به خرید ارز اقدام می کنند.
در فاز نخست، ثبت درخواست ها برای ارزهای یورو و یوآن امکان پذیر است و متعاقبا در گام های بعدی امکان درخواست برای سایر ارزها نیز فراهم می شود.
صرافی ها درخواست های متقاضیان ارز را در سامانه نیما مشاهده کنند
صرافی ها میتوانند با انتخاب منوی نیما در پایگاه اطلاع رسانی سنا اقدام به مشاهده درخواست های خرید، ارائه پیشنهادها و در نهایت نسبت به تامین ارز متقاضیان اقدام کنند. همچنین راهنمای استفاده و کار با سامانه در بخش راهنمای کاربران در دسترس قرار گرفته است.
همچنین جلسه توجیهی و آشنایی صرافی های منتخب بانک ها همزمان با آغاز به کار آزمایشی سامانه نیما (نظام یکپارچه معاملات ارزی) عصر امروز در بانک مرکزی برگزار شد.
ناصر حکیمی معاون فناوری های نوین بانک مرکزی در این جلسه گفت: در حال حاضر واردکنندگان و متقاضیان اصلی ارز به دو صورت اقدام به تامین ارز مورد نیاز خود می کنند. یکی از این روش ها از طریق کانال بانکی است و شیوه دیگری که تحت عنوان تامین ارز غیربانکی شناخته می شود به واسطه حواله به حساب فروشنده و از طریق صرافی ها صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه مسیر مشابهی در سامانه نیما برای تخصیص ارز در نظر گرفته شده است، عنوان کرد: در فاز اول، واردکننده به عنوان متقاضی ارز با ورود به این سامانه، فرایند درخواست خرید ارز را درج می کند. در این حالت متقاضی می تواند صرافی مدنظر خود را انتخاب کند و یا آن را تعیین نکند و صرفاً پیشنهادی را در سامانه مطرح کند. سپس براساس تقاضاهای ثبت شده از سوی بازرگان صرافی ها میتوانند از طریق پنل موجود بر روی سامانه درخواست های متقاضیان را رویت کرده و پیشنهادات خود را ارسال کنند. در این حالت بازرگان می تواند بین نرخ های ارایه شده از سوی صراف ها یک نرخ را انتخاب کند.
وی درباره نحوه پرداخت وجوه (تسویه) میان بازرگان و صراف ها گفت: بر روی این سامانه امکان پرداخت الکترونیکی نیز در نظر گرفته شده است اما در حال حاضر از سامانه ساتنا باتوجه به حجم بالای تراکنش ها و بالا بودن مبالغ استفاده می شود.
به گفته معاون فناوری های نوین سامانه نیما به عنوان یکی از راه های تامین ارز تلقی می شود و بازرگانان و تجار مختارند که از طریق روش های قبلی نسبت به تامین ارز مورد نیاز خود اقدام کنند. این سامانه به صورت آزمایشی فعالیت می کند و به فرایند موجود و فعلی صرافی ها، خللی وارد نمی کند.
همچنین در این جلسه مدیرکل سیاست ها و مقررات ارزی بانک مرکزی، هدف از راه اندازی سامانه نیما (نظام یکپارچه معاملات ارزی) را تسهیل و سرعت بخشی به تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان عنوان کرد و گفت: در حال حاضر حجم مبالغی که از طریق کانال های غیربانکی تأمین ارز بسیار بالاست و سامانه ای به مانند پرتال ارزی که متعلق به بخش بانکی تامین ارز متاقضیان است، وجود ندارد.
مهدی کسرایی پور از آغاز آزمایشی این طرح با همکاری صرافی های منتخب بانک ها خبر داد و گفت: باتوجه به اطمینانی که نسبت به صرافی بانک ها وجود دارد، این طرح با صرافی بانک ها کلید خورده و پس از آن امیدواریم با فراهم آوردن شرایط لازم، صرافی های غیربانکی نیز به این سامانه بپیوندند.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان