شرکت سهامی خاص یکی از انواع شرکت های تجاری مندرج در قانون تجارت است. سهامی بودن این نوع شرکت به معنای این است که سرمایه آن به اجزای برابری با نام سهم تقسیم می شود. در شرکت سهامی عام بخشی از سرمایه با توسل به دعوت عمومی برای خرید سهم تامین می شود. این در حالی است که تمام سرمایه شرکت سهامی خاص توسط موسسین آن تامین می گردد.
علاوه بر موضوعات ماهیتی یک شرکت سهامی خاص از جمله نام، اساسنامه و هدف تشکیل آن، موضوعات متعدد دیگری قانوناً باید توسط مدیران شرکت در اداره ثبت شرکت ها یا مراجع اداری دیگر به ثبت برسانند. در این مقاله ضمن بررسی مهمترین موضوعاتی که باید در شرکت سهامی خاص به ثبت برسد، شیوه حضوری و غیر حضوری ثبت شرکت سهامی خاص را بررسی خواهیم کرد.
ثبت در شرکت سهامی خاص
صاحبان یک شرکت سهامی خاص در نخستین گام تاسیس یک شرکت طبق ماده 20 قانون تجارت، می بایست اظهارنامه ای مبنی بر تقاضای ثبت شرکت سهامی خاص برای شروع کسب و کار به ثبت برسانند. اظهارنامه ثبت شرکت سهامی خاص باید به همراه مدارک زیر به اداره ثبت شرکت ها تقدیم شود:
- اساسنامه شرکت که به امضای همه سهامداران رسیده باشد.
- اظهارنامه مشعر بر تعهد تمام سهام
- گواهینامه بانکی مبنی بر پرداخت قسمت نقدی سرمایه شرکت. حداقل 35 درصد از سرمایه شرکت سهامی خاص باید در هنگام ارائه اظهارنامه به صورت نقدی پرداخت شده باشد. این اظهارنامه باید به امضای همه سهامداران برسد. اگر قسمتی از سرمایه در این شرکت به صورت غیر نقد باشد، باید توقیف شود و به تقویم برسد. یعنی جز اموال شخص حقوقی شرکت ثبت شوند و ارزش ریالی آن معین گردد.
- در صورتی که سهام ممتاز وجود داشته باشد، باید موجبات آن و شرح امتیازاتش در اظهارنامه قید گردد.
- برای ثبت اظهارنامه می بایست نام اولین مدیران و بازرسان شرکت و صورتجلسه آن، که به امضای همه سهامداران رسیده باشد به اداره ثبت شرکت ها تقدیم گردد.
- اظهارنامه قبول سمت مدیران و بازرسان. قبول سمت نامه ای کتبی است که نشان می دهد مدیران و بازرسان نسبت به وظایف و تعهدات خویش آگاهی و پذیرش مسئولیت دارند.
- علاوه بر موارد مذکور نام روزنامه کثیرالانتشار که هرگونه آگهی در مورد شرکت تا زمان تشکیل نخستین مجمع عمومی عادی در آن چاپ می شود.
موارد ثبت تصمیمات مجمع عمومی در شرکت سهامی خاص
از جمله دیگر مواردی که مطابق با ماده 106 قانون تجارت در شرکت سهامی خاص باید به ثبت برسد، برخی از تصمیماتی است که مجمع عمومی عادی شرکت اتخاذ می کند. برخی از مهمترین تصمیمات مجمع عمومی که می بایست به ثبت برسد عبارت از موارد زیر است:
- انتخاب مدیران و بازرس یا بازرس ها
- تصویب ترازنامه شرکت سهامی خاص
- هر نوع تغییر در سرمایه اعم از کاهش سرمایه یا افزایش آن
- هر نوع تغییر در اساسنامه
- انحلال شرکت و شیوه تصفیه آن
نام اشخاص حقوقی را نیز به تصریح ماده 110 قانون تجارت می توان به عنوان مدیر شرکت سهامی خاص ثبت کرد. در این صورت شخص حقوقی دارای همان مسئولیت های مدنی شخص حقیقی خواهد بود. در نتیجه چنانچه از تصمیمات اشخاص حقوقی مثل شرکت ها به سرمایه سهامداران شرکت سهامی خاص آسیب وارد شود، مدیران در برابر سهامداران شرکت ضامنند.
(ثبت شرکت توسط وکیل)
شیوه حضوری ثبت شرکت سهامی خاص
در حال حاضر ثبت شرکت سهامی خاص به دو شیوه حضوری و غیر حضوری انجام می پذیرد. در شیوه حضوری اظهارنامه ماده 20 قانون تجارت و ضمائم آن را می بایست به اداره ثبت شرکت ها تحویل داد. همچنین اسناد هویتی سهامداران، مدیران و بازرسان شرکت نیز باید به اداره مزبور تحویل گردد. مامور اداره نخست کارشناسی اولیه روی موضوع را انجام می دهد و در صورتی که شرایط قانونی ثبت شرکت را محرز دانست، دستور انتشار آگهی در روزنامه کثیر الانتشار مذکور را صادر می کند.
آگهی باید در بردارنده نام شرکت و نام تمامی سهامداران آن باشد. همچنین عبارت سهامی خاص باید بلافاصله پس از نام شرکت یا پیش از آن ذکر شود. متن اساسنامه پیشنهادی و علائم تجاری مربوط به شرکت نیز در آگهی مربوطه انتشار می یابد. ذیل آگهی اعلام می شود چنانچه معارضی در زمینه شرکت مزبور وجود دارد، اسناد و دلایل خود را ظرف مهلت 30 روز به اداره ثبت شرکت ها تحویل دهد.
چنانچه برای ثبت شرکت سهامی خاص معارضی پیدا نشد، پس از سپری شدن مدت مندرج در آگهی گواهی ثبت شرکت صادر شده و رسید آن به متقاضی تحویل می گردد.
(اداره ثبت شرکت ها)
شیوه غیر حضوری ثبت شرکت سهامی خاص
یکی دیگر از راهکارهای قانونی ثبت شرکت سهامی خاص، ورود به سامانه اداره ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir است. در این سامانه خدمات الکترونیکی متعددی در زمینه ثبت شرکت های تجاری و دیگر شخصیت های حقوقی ارائه می شود. برای ثبت شرکت سهامی خاص در این روش کافی است به یک رایانه یا گوشی هوشمند و اینترنت دسترسی داشته باشید. ثبت شرکت در سامانه اینترنتی اداره ثبت شرکت ها مستلزم تکمیل یک اظهارنامه برخط است. متقاضی ثبت شرکت می بایست فایل اسکن شده تمام مدارک مورد نیاز اعم از مدارک هویتی مدیران مثل شناسنامه و اساسنامه شرکت را در دسترس داشته باشد.
چه در شیوه حضوری و چه در شیوه غیر حضوری ثبت شرکت سهامی خاص، اداره ثبت شرکت ها حق الثبت اظهارنامه و سایر رسیدهای ثبتی را دریافت می نماید. در شیوه حضوری حق الثبت با استفاده از رسید بانکی یا استفاده از کارت خوان های درگاه الکترونیکی انجام می گیرد. شیوه غیر حضوری پرداخت حق الثبت اداره ثبت شرکت ها مستلزم داشتن کارت های اعتباری بانک های عضو شبکه شتاب و وارد کردن رمز دوم یا پویا می باشد.
باید به خاطر داشت که نه تنها تاسیس شرکت، بلکه انحلال آن و کلیه تغییرات مهمی که ممکن است در سرمایه آن ایجاد گردد می بایست در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد. ثبت شرکت سهامی خاص با توجه به این که قوانین مربوط به پذیره نویسی در مورد آن رعایت نمی گردد و کلیه سرمایه این نوع شرکت توسط موسسین آن تادیه می شود، مستلزم صرف مدت زمان کمتری نسبت به ثبت شرکت سهامی عام است.
منبع: ثبتی نو (sabtino) – ثبت کاج – ثبت میزان