با افزایش روزافزون جمعیت، تأمین غذا برای افراد به یک بحران اساسی تبدیل شده است. البته راهحلهای نوینی نیز در برای حل این دسته از مشکلات توسعه یافتهاند.
انتظار میرود جمعیت جهان تا سال ۲۰۵۰ به ۹.۶ میلیارد نفر برسد و حدود ۶۶ درصد مردم در مناطق شهری زندگی کنند. این موضوع معضل بزرگی برای کارشناسان شده است؛ چرا که تأمین غذای این میزان از جمعیت شهری امری بسیار دشوار خواهد بود.
یک شرکت تکنولوژی مواد غذایی سوئدی به نام پلنتاگون، راه حل جالب توجهی پیشنهاد کرده است؛ برجهایی با عنوان پلنت اسکریپر (Plantscraper) وظیفهی تأمین مواد غذایی را برعهده خواهند داشت. ساختمانهای مذکور کاربرد اداری خواهند داشت؛ با این حال به مزرعههای بزرگ و سرپوشیدهای مجهز خواهند شد.
گیاهان موجود در این ساختمانها بهصورت هیدروپونیک (رشد و نمو در آب مغذی) رشد خواهند کرد. بدین ترتیب نیازی به تأمین خاک برای کاشت و برداشت مواد خوراکی نیست.
هانس هاسل، مدیرعامل شرکت پلانتاگون، در گفتوگویی با بیزینساینسایدر گفت مزرعه بهطور عمده بهصورت خودکار فعالیت خواهد کرد و نیاز چندانی به نیروهای کاری ندارد. ساخت اولین نسخه از این ساختمان ۴۰ میلیون دلاری در سال ۲۰۱۲ آغاز شده است و تا اوایل سال ۲۰۲۰ افتتاح خواهد شد.
در ادامه میتوانید تصاویر طرح برجهای پلنتاسکریپر را مشاهده کنید.
این برجها که با نام ساختماهای غذایی جهان نیز شناخته میشوند، سالانه حدود ۵۵۰ تن سبزی (نیاز ۵۵۰۰ نفر در هر سال) تولید میکند.
جلوی بیش از ۲۰ برج، مزرعه ساخته خواهد شد و پشت آنها دفاتر اداری قرار خواهند گرفت.
حدود دوسوم از ساختمانها به ادارات اختصاص داده میشوند و یکسوم دیگر شامل مزارع سرپوشیده میشوند.
گیاهان با استفاده از نور طبیعی خورشید و LED رشد میکنند.
الایدیها در فرکانسهای مشخص نور و حداکثر میزان بهرهوری درجهبندی میشوند.
رباتها بسیاری از فرایندهای مزرعه را انجام میدهند و همین موجب کاهش چشمگیر هزینههای اجرایی میشود.
هاسل در رابطه با این طرح زراعی گفت: «در مقایسه با یک مزرعه با اندازهی مشابه در فضای باز، ربات پلنت اسکرپر با مصرف زمین و آب کمتر، غذای بیشتری تولید میکند. او تخمین میزند که برج، سالانه مانع از انتشار ۱۱۰۰ تن گاز کربن دیاکسید خواهد شد و ۱۳ میلیون گالن آب صرفهجویی میکند.
برخی از اتاقهای ملاقات، مانند نمونهای که در زیر مشاهده میکنید، به مزرعهها دید خواهند داشت.
در سایر نقاط برج، برای کارکنان بخش اداری و عموم افراد، سالن غذاخوری وجود خواهد داشت.
علاوه بر این، ساختمان مجهز به یک بازار خواهد شد که افراد میتوانند سبزیهای خود را از آنجا خریداری کنند.
هاسل در این خصوص گفت رستورانهای محلی و سایر خردهفروشان مواد غذایی قادر خواهند بود بهطور مستقیم از پلنتاگون که مزرعه را اداره میکند، خرید کنند.
پلنتاگون مزرعهی مشابه دیگری با دفاتر اداری طراحی کرده که به شکل کره است. اما تاکنون برنامهای برای ساخت آن نداشته است.
این پلنتاسکریپر شامل یک خط تولید غذای مارپیچ است که بهطور خودکار گیاهان در حال رشد را از پایین به بالا و به عقب حرکت میدهد. طبق اعلام مدیر پلنتاگون، طول چرخه بستگی به محصول دارد؛ اما بهطور معمول حدود ۳۰ روز طول میکشد.
طراحان امیدوار هستند این دسته از طرحهای تجاری، شهرهای دیگر را نیز به استفاده از مزارع سرپوشیدهی چندمنظوره در مقیاس بزرگ تشویق کنند.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان