آیا سال جدید آبی سال پربارانی خواهد بود؟

درگزارشی که سازمان هواشناسی نسبت به سه ماهه ابتدایی این سال آبی (یعنی مهرماه) پیش بینی کرده است، شرایط تا حدودی بهبود پیدا می کند

 دو روز است که سال آبی 97- 96سومین سال کم ‌باران در نیم ‌قرن اخیر که بارندگی‌های آن به صورت میانگین 31.4درصد نسبت به میانگین بارش‌های درازمدت کمتر بود به پایان رسیده است و حالا همه به خصوص کشاورزان و ساکنان برخی از استان ها همچون سیستان و بلوچستان که سال هاست با خشکسالی درگیر هستند، چشم انتظار سال جدیداند.

سال‌ آبی 97- 96با تمام کم‌ بارانی‌هایش گذشت و پرونده‌ اش با افت 26.6درصدی بارش‌های جوی به پایان رسید. آمارهای وزارت نیرو نشان می‌ دهد در سال‌آبی گذشته (از اول مهر96 تا 31شهریورماه97) ارتفاع کل ریزش‌های جوی به ۱۷۱.۱ میلی‌متر رسیده و این سال را در رتبه سوم کم ‌باران ‌ترین سال‌های نیم‌ قرن اخیر قرار داده است. این مقدار بارندگی نسبت به دوره مشابه سال‌ آبی‌96- 95، بالغ ‌بر ۲۶.۶ درصد کاهش دارد و نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت 49سال اخیر، افت ۳۱.۴‌درصدی را تجربه کرده است.

پیش‌ از این در سال ‌آبی 79-78 میزان بارندگی‌ها به ۱۵۶ میلی‌متر رسیده بود و در سال‌آبی 87-86 نیز ایران فقط ۱۴۳‌میلی‌متر بارندگی داشت که به‌ مراتب از بارندگی‌های سال‌آبی 97- 96کمتر بوده است اما در دیگر سال‌های نیم ‌قرن اخیر، بارش‌های جوی از بارندگی‌های سال‌آبی اخیر بیشتر بوده است. براساس گزارش وزارت نیرو در سال ‌آبی‌97- 96 حجم کل بارش‌های جوی به 281میلیارد و 977میلیون مترمکعب رسیده است که در پایان سال 20.38 میلیارد مترمکعب آن در مخزن سدها ذخیره ‌شده که البته این میزان ذخیره آب نسبت به سال قبل 15درصد کاهش یافته است.

استان سیستان و بلوچستان با افت ۷۵ درصدی بارش‌های جوی نسبت به میانگین بارندگی‌های 49سال اخیر، کم‌بارش‌ترین استان کشور بوده و استان‌ های هرمزگان با ۶۵ درصد، کرمان با ۵۹ درصد، فارس با ۵۶ درصد و بوشهر با ۵۴ درصد افت بارندگی، در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌ اند. در مقابل اما استان‌های آذربایجان غربی با ۲۵ درصد، آذربایجان شرقی با ۲۳ درصد، کردستان با ۲۰ درصد، همدان با ۱۵ درصد و کرمانشاه و زنجان با 3درصد افزایش بارندگی نسبت به میانگین بارش‌های 49سال اخیر سالی نسبتاً پرباران را تجربه کرده ‌اند.

اما آیا مشکلات به پایان رسیده و سال نو آبی روزهای پر بارانی را در پیش دارد؟ درگزارشی که سازمان هواشناسی نسبت به سه ماهه ابتدایی این سال آبی (یعنی مهرماه) پیش بینی کرده است، شرایط تا حدودی بهبود پیدا می کند و به وضعیت نرمال (معمولی) می رسد. میانگین بارش کشور در سه ماه مهر تا آذر 1397 در اغلب استان های کشور در محدوده نرمال (معمولی) پیش‌بینی می‌شود اما مقدار آن در غرب بیش از نرمال و در سواحل دریای مازندران و جنوب کشور کمتر از نرمال خواهد بود. در مقیاس ماهانه، بارش شهریور در سواحل شمال کشور اندکی کمتر از نرمال (مدل در دریای مازندران طبق معمول کاهشی فراتر از انتظار پیش‌بینی کرده است) و در سایر مناطق در محدوده نرمال خواهد بود.

در مهر ماه، بارش غرب کشور به نرمال تا بیش از نرمال و در آبان ماه‌به بیش از نرمال گرایش دارد. اگر چه پیش‌بینی بارش آذرماه در بیشتر مدل‌ها هماهنگ نیست اما انتظار داریم که به استثنای مناطق جنوبی‌، بارش کشور در این ماه در محدوده نرمال (معمولی) باشد.

طی ماه های مهر تا آذر، میانگین دما در بیشتر استان‌های کشور در محدوده نرمال است. در استان های شرقی دمای هوا از نیم تا یک درجه سلسیوس بیش از نرمال خواهد بود. افزایش دما در مهرماه در مناطق شرقی تا دو درجه و در سایر مناطق تا یک درجه سلسیوس خواهد بود. در آبان ماه نابهنجاری دما بین نیم تا یک درجه سلسیوس مورد انتظار است و در ماه آذر نابهنجاری دما در شرق کشور تا دو درجه، در مناطق مرکزی بین نیم تا یک درجه و در غرب کشور در محدوده نرمال پیش‌بینی می‌شود. بنابراین در جمع بندی کلی و باتوجه به پیش بینی های سازمان هواشناسی باید در نظر گرفت که روزهای سخت تاحدودی به پایان خواهد رسید و روزهایی با شرایط معمولی پیش رو خواهد بود.

مطلب قبلیقیمت نفت رکورد جدیدی زد
مطلب بعدیراز ایلان ماسک برای یادگیری سریع مطالب

دیدگاه شما

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید