در شرایطی که دو دوره از عرضه نفت در بورس انرژی بدون مشتری به پایان رسیده است و در دو دوره مشتریان خریدهایشان را انجام داده اند، هفته آینده قرار است برای پنجمین بار نفت در بورس عرضه شود.
شرکت ملی نفت ایران در اطلاعیه ای اعلام خبر از عرضه نفت در تاریخ 29 بهمن ماه داد که شرایط آن مشابه عرضه دور چهارم است. همچنین پیش پرداخت ۶ درصد و امکان تسویه ۱۰۰ درصد ریالی از ویژگی های این عرضه است و خریداران برای تسویه حساب از زمان بارگیری ۹۰ روز فرصت پرداخت خواهند داشت.
در این نوبت از عرضه قرار است یک میلیون بشکه نفت خام سبک با حجم خرید حداقل تعداد ۳۵ هزار بشکه و قیمت پایه ۵۶ دلار و ۸۱ سنت برای هر بشکه به خریداران احتمالی ارائه شود. در دور قبلی که خریداری برای عرضه پیدا نشد قیمت پایه هر بشکه ۵۶.۲۴ دلار اعلام شده بود. البته یکم و 15 بهمن سال جاری که نفت خام سبک برای سومین و چهارمین بار در بورس انرژی به میزان یک میلیون بشکه عرضه شد، در نهایت مشتری نداشت و معاملهای در این راستا صورت نگرفت.
معمولاً در دنیا دولتیها وارد بورس نمیشوند. همیشه اشخاص حقیقی و حقوقی بخش خصوصی وارد بورس میشوند
عرضه هفته آینده نفت در بورس در شرایطی صورت می گیرد که مسئولان بورس در دو دور گذشته پیش بینی می کردند به دلیل کاهش قیمت جهانی، امکان پرداخت ریالی نفت خریداری شده و همچنین دوره زمانی سه ماهه بازپرداخت ( در دور اول و دوم 60 روز بود)، مشتریان متعددی برای خرید نفت صف بکشند که این گونه رقم نخورد و خریداری پیدا نشد.
طبق پیشبینی فعالان حوزه بورس، چند شرکت بازرگانی زیرمجموعه بانکها و چند شرکت حقوقی غیر بورسی ازجمله خریداران نفت خام در بورس انرژی هستند اما به گفته رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، ازنظر این سازمان، اطلاعات مشتریان تا لحظه آخر محرمانه است و اعلام نخواهد شد. شاپور محمدی گفت اطلاعات کسانی که در تابلو معاملات برای خرید نفت خام رقابت میکنند را محرمانه حفظ خواهیم کرد، چراکه یکی از وظایف اصلی بازار سرمایه حفظ اطلاعات مشتریان است. اطلاعات تمامی کسانی که در دنیا نفت میخرند صیانت خواهد شد و اینیک روال قانونی است که در مورد سهامداران هم این روال را حفظ کردهایم. با توجه به اینکه تمرکز اصلی دور دوم تحریمهای آمریکا روی صادرات نفت و روابط مالی و بانکی ایران است؛ دولت قصد دارد باعرضه نفت در بورس شرایطی را فراهم کند که بخشی از کاهش صادرات جبران و بخش خصوصی وارد صادرات نفت شود. طرح عرضه نفت خام در بورس در سالهای گذشته بارها مطرح شد اما ناکام ماند تا سرانجام در تیرماه امسال با حمایت دولت و تأکید معاون اول رییس جمهوری این طرح کلید خورد و در آبان امسال، اجرایی شد.
در این بین رضا پدیدار تحلیلگر ارشد حوزه انرژی و رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران بر این باور است که دلیل فروش نرفتن نفت خام در بورس برخی محدودیتهاست. پدیدار گفت: معمولاً در دنیا دولتیها وارد بورس نمیشوند. همیشه اشخاص حقیقی و حقوقی بخش خصوصی وارد بورس میشوند. من فکر میکنم هنوز به بخش خصوصی ایران این فرصت داده نشده است که بتواند از توانمندیهای خودش استفاده کند. در واقع هنوز اعتماد بین فعالان بخش خصوصی و اداره کنندگان بورس و عرضه کننده یک طرفه ایجاد نشده و به همین دلیل این بخشها نتوانستهاند از ظرفیتهای یکدیگر استفاده کنند. فراهم شدن زیرساخت به این معنی است که سازمان بورس کارگزاری خود را توسعه دهد. فعالان اقتصادی و افرادی که از منظر کارگزاری و یا متقاضی (مصرف کننده نهایی) وارد بورس میشوند، باید خط اعتباری داشته باشند.»
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان