تولید پسته در سال گذشته 50 هزار تن بود. فعالان پسته می گویند امسال 220 هزار تن پسته تولید می شود. بورس با راه اندازی معاملات آتی به کشف قیمت کمک می کند.
پسته از خشکبار خبرساز سال گذشته بود. به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی، محمد علی طهماسبی تولید پسته در سال گذشته به دلیل گرما زدگی در پایان سال 96 و سرمای بهار سال 97 به نصف کاهش یافت. وزارت جهاد در سال 97 تولید پسته در کل سال را 170 هزار تن برآورد کرد درحالیکه تشکل ها برآورد خود را به 60 هزار تن رسانده بودند. این درحالی است که ایران در سال 96، 280 هزار تن پسته در کشور تولید کرده، 130 هزار تن آن را صادر و باقی هم در داخل مصرف شده بود.
امروز با هدف پوشش ریسک، کشف قیمت و تامین هزینه های کشاورزان، معاملات آتی پسته در بورس کالای ایران راه اندازی شد. به گفته مدیرعامل بورس کالای ایران، ایران تنها کشور با بازار آتی پسته است. نخستین تحویل در آذرماه 98 انجام می شود واندازه هر قرارداد 100 کیلو گرم است. حداکثر حجم هر سفارش تا ۲۵ قرارداد و حد نوسان قیمت روزانه حداکثر مثبت و منفی ۵ درصد با توجه به قیمت تسویه روزانه روز قبل در نظر گرفته شده است.
مسئولان بورس امیدوارند راه اندازی معاملات آتی پسته به کشف قیمت پسته کمک کند. شاپور محمدی، رییس سازمان بورس از این گفت ممکن است صادرکنندهای به خرید محصول کشاورزی نیاز داشته، اما نقدینگی لازم را در اختیار نداشته باشد؛ ممکن است کشاورزی برای فروش کالای خود دچار مشکل باشد و حتی از قیمتهای واقعی اطلاع نداشته باشد. در نتیجه بورس کالا و معاملات آتی یک وضعیت برد – برد را هم برای کشاورز و هم برای صادرکننده و سرمایه گذار ایجاد می کند و همه میتوانند از مزایای عرضه پسته در بورس استفاده کنند.
مرحوم عسگراولادی، عضو هیاتمدیره اتحادیه صادرکنندگان خشکبار در بهار سال جاری از تولید 220 هزار تن پسته در سال 98 در ایران خبر داد. به گفته محمد ابطحی، رییس هیئت مدیره انجمن پسته ایران، تولید پسته در سال جاری با افزایش حدود ۴ برابری نسبت به سال گذشته به ۲۲۰ تا ۲۳۰ هزار تن می رسد. به گفته این فعال بخش خصوصی، میزان تولید پسته در سال گذشته 50 هزار تن بوده است. ابطحی گفت:«سال گذشته سال ناآور بود و امسال در سالآور قرار داریم، ضمن اینکه امسال بارندگی مناسبی داشتهایم که در افزایش تولید پسته موثر بوده است».
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان