نتیجه دیرکرد بانک مرکزی در پرداخت مطالبات قطعه سازان، خاک خوردن نزدیک به 200 هزار خودرو ناقص در انبار کارخانه های خودروسازی است.
محمدرضا نجفی منش، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران
در سال گذشته بسیاری از کارشناسان و تحلیل گران اعلام کردند که وضعیت صنعت خودرو سازی و قطعه سازی خوب نیست. قطعه سازان 20 هزار میلیارد تومان از خودروسازان طلب داشتند و کل مطالبه زنجیره تامین از خودروسازان بزرگ که شامل شرکت های عرضه کننده فولاد و بیمه ها هم می شود، به 22 هزار میلیارد تومان می رسد.
این مسئله در شورای اقتصادی سران سه قوه هم بررسی شد و شورا تصویب کرد که بانک مرکزی 11 هزار میلیارد تومان وام برای تقویت توان پرداخت خودروسازان به قطعه سازان پرداخت کند. این مبلغ قرار بود به طور مستقیم به قطعه سازان پرداخت شود و خودروسازان بازپرداخت وام را انجام دهند. بانک مرکزی اعلام کرد که بخشی از این وام در قالب 844 میلیون یورو به قطعه سازان پرداخت می شود اما با گذشت پنج ماه از این مصوبه، حتی یک یورو به قطعه سازان داده نشده است.
نتیجه دیرکرد بانک مرکزی در پرداخت مطالبات قطعه سازان، خاک خوردن نزدیک به 200 هزار خودرو ناقص در انبار کارخانه های خودروسازی است درحالیکه پرداخت این وام می توانست با گردش مالی زنجیره تامین، بازار خودرو را آرام کند. تاخیر در پرداخت مطالبات قطعه سازی در حال رخ داده که این صنعت به 15 هزار میلیارد تومان نقدینگی برای ادامه فعالیت نیاز دارد.
طی سال های گذشته قیمت گذاری خودرو توسط شورای رقابت به زیان این صنعت منجر شده است. خودرویی که هزینه تولید آن 30 میلیون تومان بوده، از در کارخانه 20 میلیون تومان فروخته شده است و این یعنی زیان به صنعت. هر ثبت نام کننده خوشبخت در سایت خودروسازان با خرید خودرو از کارخانه ها 20 تا 200 میلیون تومان سود کرده است. هیچ کشوری قیمت گذاری نمی کند و هیچ دولتی از دولت ما پیروی نکرده است. قیمت گذاری خودرو که نان شب مردم هم نیست، تنها به زیان صنعت، تولید داخل و اشتغال کارگران انجامید.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان