امروز ۱۰۰ میلیون گوشی و تبلت فعال در کشور وجود دارد که از این تعداد ۴۲ میلیون کاربر به خدمات پهن باند دسترسی دارند که اگر این تعداد کاربر را از جمعیتی که به دلیل سن نمی توانند از گوشی و تبلت استفاده کنند جدا کنیم، ضریب نفوذ بالایی بدست میآید.
به گزارش ایسنا، محمدجواد آذری جهرمی – وزیر ارتباطات وفناوری اطلاعات – با بیان این مطلب در چهاردهمین اجلاس سراسری فناوری رسانه با اشاره به جمله معروفی از حضرت امام (ره) مبنی بر اینکه سلاح تبلیغات از سلاح جنگ برندهتر است، گفت: تبلیغات دو محور دارد نخست محور محتوا و دوم محور فناوری برای توزیع محتوا که رسانه هم بخشی از حوزه فناوری محسوب می شود.
وی با تاکید بر فناوری رسانه افزود: فناوری رسانه در پیشبرد اهداف و تاثیرگذاری بسیار مهم است که اقسام مختلفی دارد که شامل فناوری در نحوه تولید محتوا، فناوری در توزیع محتوا و فناری حوزه های محتلف می شود.
آذری جهرمی با اشاره به اینکه مطابق فرمایش امیراامومنین اکنون دنیا در حوزه خبر به سمت کوتاه و گزیده گویی رسیده است، اظهار کرد: امروز مردم خیلی حوصله برنامه های مفصل را ندارند و باید تلاش شود مطالب کوتاه و در یک کلام از نظر مفهوم به هم ربط پیدا کنندو پردازش نهایی در ذهن افراد شکل بگیرد.
وی با بیان اینکه تکنولوژی چیزی بنام توییتر را بوجود آورده که در کوتاه ترین حالت پیام را ارسال کند و تاثیرگذاری داشته باشد، تصریح کرد: شاید خیلی ها ندانند که اولین استادیوی تولیدمحتوای رادیویی در عمارت کلاه فرنگی در وزارت ارتباطات است که هم اکنون به صورت موزه درآمده است و تاریخچه صنعت رادیو کشور را می توان آنجا دید.
او با اشاره به ظهور تلویزیون های آنالوگ و دیجیتال در دنیا، خاطرنشان کرد: هم اکنون بیش از ۹۱ درصد پوششجمعیتی کشور تحت پوشش سیگنال های تلویزیونی کشور قراردارند.
وی با مهم دانستن نوع تکنولوژی در تاثیرگذاری بیشتر افزود: هرچقدر محتوا با کیفیت باشد اما فناوری ارایه و انتقال آن خوب نباشد تاثیرگذاری چندانی نخواهد داشت کمااینکه فناوری ۴K و HD تاثیرگذاری بیشتری نسبت به فناوری های قبلتر داشتند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به آمار ارایه شده در این اجلاس مبنی بر اینکه هر ایرانی به طور میانگین سه ساعت و ۲۵ دقیقه پای تلویزیون هستند، گفت: تلویزیون رسانه نهایی است و می توان از طریق آن محتوای صداوسیما، ماهواره و IPTV را پخش کرد ولی در دنیا استفاده از تلویزیونهای سنتی در حال کاهش هستند و خدمات بر پایه پهن باند درحال رشد است.
آذری جهرمی در مورد علت رشد خدمات بر پایه پهن باند اظهار کرد: از نظر تولید محتوا با فناوری های قبلی تفاوتی وجود ندارد و همان که محتوا و خدمات بر روی ماهواره و یا سیگنال های زمینی ارسال می شده در حال حاضر به دلیل موضوع اقتصاد و هزینه کمتر نگهداری و سرمایه گذاری تغییر شکل رسانه داده است.
او با اعلام اینکه از مجموع ۱۲۴۱ شهری که در تقسیمات کشوری وجود دارد ۱۲۰۰ شهر تحت پوشش شبکه ۳G قرار دارند و تا دوهفته آینده این پوشش نهایی می شود، خاطرنشان کرد: هم اکنون بیش از ۸۰۰ شهر تحت پوشش شبکه ۴G هستند که تا پایان ماه این تعداد به ۹۰۰ شهر می رسد و می توان گفت که در دهه فجر همه شهرهای کشور تحت شبکه ۳G و ۴G قرار می گیرند.
وی راه اندازی و نگهداری شبکه را برای صدا و سیما بسیار پر هزینه و همراه با مخاطرات سلامتی ناشی از قرارگرفتن در کنار امواج دانست و افزود: فناوری این شبکه را بدون هزینه در اختیار شما قرار می دهد و رسانه از هزینه فناوری رها می شود. بنابراین برای صداوسیما که همواره درگیر بودجه است این فرصت تاریخی است تا هزینه های خود را کاهش دهد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه رفتن به سوی پهن باند نیازمند الزاماتی است، گفت: زمانی فرهنگ در رسانه اینطور بود که مطلبی که تولید می شد به صورت هرمی در بین مردم توزیع می شد اما امروز با توسعه فناوری این فرهنگ عوض شده است بطوریکه در دنیا صحبت از این است که هر فرد یک رسانه است که مفهوم شهروند خبرنگار نیز در صداوسیما استفاده می شود.
آذری جهرمی با اشاره به اینکه مطابق قانون اساسی تلویزیون به صورت انحصاری در اختیار صداوسیماست، اظهار کرد: در حالیکه در حوزه پهن باند توزیع هرمی محتوا مفهومی ندارد، می خواهیم ضمن رعایت قانون اساسی، صداوسیما را نیز داشته باشیم.
او با بیان اینکه یک راه حل این است که همه فناوری را مخصوص صداوسیما بدانیم و با بقیه مقابله کنیم که در اینصورت با تکنولوژی درگیر می شویم، تصریح کرد: راه حل دوم رفتن به دنبال خلاقیت و استفاده از ظرفیت موجود در این عرصه است.
وی با اعلام اینکه بناست در عرصه رسانه حرف حق خودمان را به گوش دنیا برسانیم، افزود: تاکیدات مقام معظم رهبری نیز بر حفظ مقاومت است و اگر رسانه ملی در این عرصه حضور نداشت صدای مقاومت مردم مظلوم یمن، سوریه، افغانستان و عراق و واقعیات گروه های تکفیری را کی به گوش دنیا می رساند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن تاکید بر اینکه اگر در عرصه رسانه های نوین سیاست مان درست نباشد نه تنها حرف حرق خودمان را نمی توانیم بزنیم بلکه عرصه را نیز واگذار می کنیم، گفت: صداوسیما فاخرترین محتوای موجود در جهان اسلام را تولید می کند و سریال هایی که ساخته است در بیان واقعیات و تحریف ها تاثیرگذار بوده است و این فرصت در رسانه های نوین فراهم است تا حرف خودمان را به گوش دنیا برسانیم.
آذری جهرمی با طرح این سوال که وقتی شبکه العالم بخاطر بحران های برخی از کشورها بسته شد به اندازه کافی برای رساندن مطالب به فناوری های نوین پرداختیم، تصریح کرد: براساس گزارش های بین المللی در دنیا کف ترافیک مصرفی شبکه های ملی کشورها برپایه مصرف ۶۰ درصد ویدیو است و در ایران این میزان ۱۰ درصد است که دو واقعیت را نشان می دهد. نخست اینکه بازار بکر و قابل توسعه ای داریم و دوم اینکه موانع در این حوزه زیاد است.
وقتی کاربری یک ویدیوی خانگی را از طریق سوپرمارکت ها در قالب سی دی با قیمت حدود ۳۰۰۰ تومان می خرد اگر قرار باشد با استفاده از شبکه تنها یک گیگ را برای دیدن آن فیلم صرف کند باید ۳۶۰۰ تومان را بپردازد، معلوم است که هیچکس برای دیدن فیلم از شبکه استفاده نمی کند
عضو کابینه دولت دوازدهم بحث قیمت را در استفاده از رسانه مهم ذکر کرد و ادامه داد: وقتی کاربری یک ویدیوی خانگی که براساس مجوزهای قانونی ساخته شده را از طریق سوپرمارکت ها در قالب سی دی با قیمت حدود ۳۰۰۰ تومان می خرد اگر قرار باشد با استفاده از شبکه تنها یک گیگ را برای دیدن آن فیلم صرف کند باید ۳۶۰۰ تومان را بپردازد که معلوم است که هیچکس برای دیدن فیلم از شبکه استفاده نمی کند.
بالاترین مقام مسوول حوزه ICT کشور گفت: برای محقق کردن شبکه ملی اطلاعات که باید ۶۰درصد ترافیک مصرفی آن ترافیک صوت و تصویر باشد، مدل حجمی را برداشتیم که بنا بر اعلام مدیر یکی از سرویس های ویدیویی فقط در سه روز نخست ۱۳ درصد ترافیک استفاده آنها رشد داشته است.
وی با اشاره به مجوزی که صداوسیما به پنج IPTV داده است، افزود: اگر صداوسیما به عنوان نیمی از درآمد IPTV هایی که به آنها مجوز داده را بگیرد پس چیزی برای آنها باقی نمی ماند و رشد نمی کنند لذا باید در مدل اقتصادی خود تجدید نظری بکنند.
درآمد کل سازمان صداوسیما از تبلیغات سالانه ۱۳۰۰ میلیارد تومان است و کل تبلیغات محیطی در کشور نیز ۶۰۰ میلیارد تومان است درحالیکه فقط در تبلیغات فضای مجازی برآورد ما این است که سه هزار میلیارد تومان هزینه است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه باید با استفاده از ظرفیت شورای عالی فضای مجازی تعریف صوت و تصویر فراگیر را با صداوسیما مشخص کنیم، گفت: بحث مالکیت معنوی و حقوقی آثاری که در این عرصه تولید می شود در دولت درحال پیگیری است و با کمک صداوسیما و استفاده از ظرفیت مجلس تولیدات دیجیتال فضای لازم را از آن خود کنند.
آذری جهرمی با اشاره به علاقه ایرانیان خارج از کشور برای دیدن محتوای صداوسیما اظهار کرد: در ویدیو استریم تاخیر در دریافت اطلاعات باید کمتر از ۱۰۰ میلی ثانیه باشد که اگر سرورها را در داخل کشور باشد، تاخیر دریافت اطلاعات در خارج از کشور باتوجه به بعد مسافت به ۳۰۰ میلی ثانیه می رسد لذا ظرفیت استفاده از محتوای داخل در خارج از کشور از میان می رود.
بالاترین مقام مسوول حوزه ICT با اعلام آمادگی برای فراهم کردن زیرساخت های لازم برای عرضه محتوا در سطح جهانی، تصریح کرد: انحصار صداوسیما مربوط به حوزه تولیدات است و در حوزه فناوری بتوانیم بخش های فنی را در صداوسیما برون سپاری کنیم و انحصارات به سمت تولیدات برود و با خروج از تصدیگری با قدرت در عرصه جهانی حاضر شویم که در این صورت بازده آن ۱۰ برابر می شود و این راهکار استراتژیک برای خروج از شرایط پرزحمت فعلی است.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید با بیان اینکه جای تغییر بزرگی احساس می شود، خاطرنشان کرد: سیاست صداوسیما باید برای فعالان مجازی داخل کشور به سیاست در کناری تبدیل شود و با راندمان بالاتری این ظرفیت را به مردم عرضه کنیم که طبیعتا مشکل اشتغال هم حل می شود.
وی درآمد کل سازمان صداوسیما را از تبلیغات سالانه ۱۳۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: کل تبلیغات محیطی در کشور نیز ۶۰۰ میلیارد تومان است درحالیکه فقط در تبلیغات فضای مجازی برآورد ما این است که سه هزار میلیارد تومان هزینه است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه کانال مشروعی برای توزیع تبلیغات در فضای مجازی وجود ندارد، گفت: از دید ما بیش از ۹۰ درصد از محتوای مستهجن، گروه هایی هستند که بدنبال تبلیغات اند و این پتانسیل بزرگی است روبروی رسانه های نوین که اثر وضعی ایجاد کانال های مشروع سالم شدن فضای مجازی را نیز در پی دارد.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان