قیمت نفت امریکا روز سهشنبه 7 درصد کاهش یافت و به 46.24 دلار در هر بشکه رسید. این پایینترین قیمت نفت از اوت سال 2017 است.
نگرانی از چالشهای اقتصادی و مازاد عرضه نفت همچنان وجود دارد. نگرانی که ممکن است بازار نفت را با سقوط بیشتری همراه کند. سی ان ان گزارشی دراینباره منتشر کرده است.
طبق این گزارش، بازار خرسی در نفت با چشمانداز رشد اقتصادی و اشباع بیشازحد عرضه بدتر شده است. قیمت نفت امریکا روز سهشنبه 7 درصد کاهش یافت و به 46.24 دلار در هر بشکه رسید. این پایینترین قیمت نفت از اوت سال 2017 است.
سیر نزولی نفت باعث شده است که سرمایهگذاران به دلیل کاهش سرعت رشد اقتصادی داراییهای پرریسک خود را از این بازار خارج کنند. همین تحرکات باعث شد والاستریت سقوط کند –داوجونز و S&P 500 بدترین دسامبر از سال 1931 را بگذرانند- و این وضعیت به دیگر بازارها و کالاها سرایت کند. روز دوشنبه سهامهای کوچک هم وارد بازار خرسی شدند.
به گفته تحلیلگران، ترس از رکود اقتصادی به بازار نفت سرایت کرده است. آژانس بینالمللی انرژی هم هفته گذشته در گزارشی نوشت: رشد اقتصادی ضعیف بهویژه در بازارهای نوظهور احتمالاً موجب کاهش تقاضا برای نفت خواهد شد.
بر اساس نظرسنجی بانک آمریکایی Merrill Lynch که روز سهشنبه منتشر شد، 53 درصد از مدیران صندوقها انتظار دارند که رشد اقتصادی طی 12 ماه آینده ضعیفتر شود. این تاریکترین چشمانداز برای رشد اقتصادی از اکتبر سال 2008 بوده است.
ترس از رشد در بدترین زمان برای بازار نفت رخ داد این ترس باعث شده است قیمت نفت که 3 اکتبر در بالاترین نرخ چهارساله یعنی 76.90 دلار در هر بشکه قرار داشت 40 درصد ریزش کند.
مایک ویتنر، مدیرکل موسسه تحقیقاتی Societe Generale میگوید: قیمت نفت خام تحتفشارها از نگرانی درباره رشد اقتصادی و تقاضای نفت قرار دارد.
جدا از نگرانیهای اقتصادی، معامله گران نفت میترسند که جهان با مازاد بیشازاندازه تولید نفت مواجه شده است. این کالا ماه گذشته به دلیل نگرانی از مازاد عرضه به بازار خرسی وارد شد.
عربستان سعودی، روسیه و امریکا بعدازاینکه ترامپ صادرات نفت ایران را تحریم کرد، تولید خود را افزایش دادند. اما چندی بعد از اعلام تحریم صادرات نفت ایران، امریکا رویکردی دیگر به کار گرفت به چین، هند و چند کشور دیگر برای خرید نفت از ایران معافیت بخشید. بهاینترتیب این بازار با مازاد عرضه مواجه شد.
شک و تردید در اوپک
اوپک و روسیه 7 دسامبر برای کاهش 1.2 میلیون بشکهای تولید نفت از اول ژانویه به توافق رسیدند. بااینحال شک و تردیدهایی در مورد این توافق به چشم میخورد.
تحلیلگران میگویند این کاهش بهاندازهای نیست که نقطه عطفی برای قیمت نفت بهحساب آید. درواقع این میزان کاهش تولید، تنها بهاندازهای است که قیمت نفت امریکا را روی 50 دلار ثابت نگه دارد.
اگرچه اوپکیها و غیراوپکی ها متعهد شدهاند که تولید نفت را 1.2 میلیون بشکه در روز کاهش دهند، اما تحلیلگران گمان میکنند که کاهش واقعی خیلی کمتر از این میزان خواهد بود.
طبق گزارش FGE، یک شرکت مشاورهای برای نفت و گاز، کاهش ترکیبی برای کشورهای شرکتکننده در این معامله میتواند 350 هزار بشکه باشد. تحلیلگران به تولید بیشازحد انتظار تولیدکنندگان غیراوپکی ازجمله قزاقستان، آذربایجان و بیمیلی بعضی کشورهای عضو اوپک مانند عراق اشاره میکنند.
موسسه FGE میگوید قیمت نزولی نفت ادامه دارد و قیمت نفت برنت در سه ماه اول سال 2019 بین 55 تا 60 دلار در هر بشکه فروخته خواهد شد. برنت روز سهشنبه 5 درصد کاهش یافت و به 57.35 دلار در هر بشکه رسید.
گروهی دیگر از تحلیلگران البته انتظار دارند قیمت نفت بالا رود و به ثبات برسد، اما این اتفاق به چند ماه زمان نیاز دارد.
شیل امریکا همچنان تولید میکند
تگزاس بهعنوان یکی از پرطرفدارترین میدانهای نفتی جهان شناخته میشود. رشد تولید نفت بیرحمانه در امریکا ادامه دارد. طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، همزمان با تحریمهای علیه ایران، تولید نفت امریکا از ماه می 1.1 میلیون بشکه در روز بیشتر شد.
حتی انتظار میرود که طی ماههای آینده با افتتاح خطوط لوله جدید، تولید در حوزه Permian Basin باعث رشد بیشتر نفت امریکا شود. حتی گفته میشود تولید نفت امریکا در سال 2019 میتواند 2 میلیون بشکه در روز بیشتر شود.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان