تا سال ۲۰۵۰ ارزش بازار باتریهای لیتیومی به ۵۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید
بیش از هفت سال طول کشید تا اینکه خودروسازان توانستند چهار میلیون خودروی مسافری الکتریکی بفروشند. حالا نزدیک به شش ماه طول کشیده است که آنها بتوانند یک میلیون خودروی دیگر بفروشند. این تقاضای روبهافزایش در حال تغییردادن کسبوکار تولید باتریهای لیتیوم- یونی است و انتظار برای به کار رفتن باتریهای لیتیومی در خودروهای الکتریکی بیشتر از کالاهای خانگی در سال جاری، این کسبوکار را رونق بیشتری نیز خواهد داد. چین که یکسوم رانندگان خودروهای الکتریکی جهان را دارد و برای این وسایل نقلیه یارانه نیز اختصاص میدهد، توانسته به این صنعت رونق بیشتری نیز ببخشد.
ارزش بازار باتریهایی که در خودروهای الکتریکی، اتوبوسهای برقی و ذخیره انرژی مرتبط با این وسایل نقلیه به کار میرود، طبق تخمینهای موسسه تحقیقاتی «سانفورد برستین و کمپانی»، تا سال ۲۰۵۰ میلادی باید ۱۰ برابر شود و به حدود ۵۰۰ میلیارد دلار برسد. بسیاری از بزرگترین تولیدکنندگان باتری در وضعیت فعلی سودی به دست نمیآورند چراکه میلیاردها دلار خرج کردهاند تا ظرفیت تولید را در این حوزه افزایش و شراکتی جهانی را با خودروسازان شکل دهند. با وجود این، در آینده این روند تغییر خواهد کرد.
تحلیلی از بلومبرگ نیوز از میان حدود ۸۰ شرکت فعال در کسبوکار تولید باتری لیتیوم- یونی نشان میدهد که شبکه جهانی این فناوری بهتدریج گسترش مییابد و تامینکنندگان مواد خام و قطعات این فناوری رونق خواهد گرفت و در بسیاری از موارد، این مسئله قبلا هم سابقه داشته است، شبیه به همان وضعیتی که اولین مدل اتومبیل شرکت فورد در سال ۱۹۰۸ بهنام مدل T عرضه شد.
سام جف، مدیر اجرایی شرکت «بولدر» در کلرادوی آمریکا که یک موسسه مشاوره و تحقیقات در حوزه انرژی است، میگوید: «هرکسی باید مقیاس هرچیزی را در این حوزه افزایش دهد، از معدنهای مواد اولیه باتریها تا مواد شیمیایی و سازندگان باتری.»
یکی از شرکتهایی که در آینده از رونق صنعت ساخت باتریهای الکتریکی سود سرشاری خواهد برد، شرکت «یومیکور ایای» است که یک شرکت بلژیکی است و در سال ۱۸۰۵ میلادی در قالب معدن روی شروع به کار کرد و بهصورت شرکتی تکامل پیدا کرد که باتری تولید الکتریسیته از مواد شیمیایی میساخت. این باتریها امسال استانداردهای روز را هم کسب کردهاند. یکی دیگر از این دست شرکتها، کارخانه «آساهی کائسی» در ژاپن است که قدمتش به سال ۱۹۲۲ میرسد و کار خود را از تولید نخ نایلونی شروع کرد و حالا در بازار تولید قطعات الکتریکی باتریهای برقی هم دست بالا را دارد.
در آمریکا هم شرکت »داو دو پونت» که قطعات باتریهای الکتریکی را در پروژه سفر به مریخ برای ناسا تولید کرده، بازار پررونقی در تولید باتریهای لیتیوم- یونی دارد. این شرکت روی تولید و بهبود عملکرد روغنها، چسبها و قطعات پلاستیکیای متمرکز شده است که میتواند در بهبود باتریهای داخل خودروهای برقی خیلی موثر باشد.
طبق اعلام شرکت «بلک راک»، شرکتهای فعال در این حوزه میتوانند میزان زیادی سرمایهگذاری انجام دهند تا تقاضای باتریها را در دو دهه آینده افزایش عظیمی دهند. شرکت «بلک راک» حدود ۶ تریلیون دلار دارایی را مدیریت میکند که اغلب آن به تولید باتری مربوط است. این هلدینگ در ماههای گذشته یک صندوق سرمایهگذاری را راهاندازی کرد که روی شرکتهایی تمرکز میکند که از حرکت به سمت خودروهای الکتریکی و بدون راننده منتفع میشوند، ازجمله شرکتهای تامینکننده مواد و قطعات اولیه این خودروها و عرضهکنندگان آخرین فناوریهای این حوزه.
اما هنوز ریسکهای بلندمدتی در این میان وجود دارد که بخشی از آنها به زنجیره تامین بازمیگردد و چشمانداز رسیدن به سود در این عرصه را مخدوش میکند. این نظر تام کینگ، رئیس بخش سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری «نانوک» است که در سیدنی استرالیا واقع شده و در شرکتهای تولید باتریهای الکتریکی سهام دارد، ازجمله سهامی در شرکتهای «آساهی کاسئی»، «پاناسونیک» و «تسلا». حاشیه سود در این شرکتها کاهش پیدا کرده است چون تولیدکنندگان سلولهای باتریهای لیتیومی قیمتهای خود را کاهش دادهاند تا سهم بازار را افزایش دهند و بتوانند رونق مورد انتظار در این حوزه را ایجاد کنند.
پیشبینی شده است که در اواسط دهه ۲۰۲۰ میلادی، قیمت باتریهای لیتیوم- یونی تا نزدیک به نصف قیمت کنونی سقوط کند. با اینحال، این اتفاق نمیتواند خیلی هم بد باشد چراکه به کاهش قیمت بیشتر خودروهای مسافری الکتریکی که تا سال ۲۰۳۰ مدلهای تازهترشان به بازار خواهند آمد و دست بالا را در بازار خواهند داشت، کمک میکند.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان