بشکههای ازدسترفته نفت همراه با اختلالات عرضه در ونزوئلا و دیگر نقاط، این سؤال را مطرح کرده است که آیا بزرگترین تولیدکننده اوپک میتواند تعادل در بازار را حفظ کند یا خیر.
امریکا معافیتهای نفتی ایران را تمدید نکرد و حالا بازار نفت وارد فاز جدیدی شده است. بلومبرگ در سلسله گزارشهایی وضعیت بازار نفت را تشریح کرده است.
طبق این گزارش، با اینکه بازار نفت طی یک هفته دوبار با کاهش قیمت مواجه شده است، اما تحلیلگران میگویند سال 2019، سال افزایش قیمت خواهد بود.
آنها دلایل این خوشبینی را اقدامات عربستان سعودی همراه با روسیه و دیگر تولیدکنندگان عمده برای افزایش فشار در گسترش کاهش عرضه و تحریمهای امریکا علیه ایران و ونزوئلا اعلام کردهاند. در معاملات روز جمعه، قیمت نفت خام تگزاس همچنان در مسیر کاهش قرار دارد.
شاخص Relative Strength Index که حرکت قیمت را اندازهگیری میکند، نشان میدهد که قیمت نفت در هفته گذشته به پایینترین سطح از ماه ژانویه رسیده است و قیمت آن نزدیک به کمتر از ارزش واقعیاش میشود. بااینحال بانک جهانی گفته است، باوجود کاهش قیمت نفت به زیر 70 دلار در هر بشکه، نفت میتواند باوجود تعداد زیادی از تنشهای ژئوپلیتیکی در آینده نزدیک به بالای 75 دلار برسد.
بلومبرگ همچنین در گزارشی دیگر نوشت: وزیر نفت ایران هشدار داده است که احتمال فروپاشی اوپک وجود دارد. زنگنه گفت: کشورهای عضو اوپک به دنبال تضعیف اعضا هستند، به همین دلیل هم اوپک در معرض سقوط قرار دارد. صحبتهای زنگنه به تعهد عربستان برای پرکردن شکاف عرضه ناشی از تحریمهای امریکا برای صادرات نفت ایران اشاره دارد.
زنگنه همچنین گفته است که ایران هرگونه تهدیدی از سوی کشورهای عضو اوپک را بدون پاسخ نخواهد گذاشت.
امریکا قصد دارد صادرات نفت ایران را به صفر برساند و در این مسیر از حمایت عربستان و دیگر متحدان در خلیجفارس برای افزایش تولید و اطمینان از نبود فشار کمبود عرضه حساب میکند. این کشورها سال گذشته در دور اول تحریمهای امریکا علیه ایران، میزان تولید خود را افزایش داده بودند. اما سال جدید ایران تحتفشار بیشتری قرار دارد.
زنگنه پیشتر از دو کشور همسایه برای ابراز آمادگی برای پر کردن شکاف عرضه نفت حاصل از تحریمها علیه ایران انتقاد کرده بود.
بشکههای ازدسترفته نفت همراه با اختلالات عرضه در ونزوئلا و دیگر نقاط، این سؤال را مطرح کرده است که آیا بزرگترین تولیدکننده اوپک میتواند تعادل در بازار را حفظ کند یا خیر.
زنگنه ماه گذشته عربستان سعودی و امارات متحده عربی را متهم به افزایش تولیدی بیشتر از ظرفیتشان کرده بود. اختلاف میان اعضای خلیجفارس اوپک در سال گذشته، این سازمان را دچار مشکل کرد. قطر سال گذشته بعد از بیش از 5 دهه عضویت در اوپک از این کارتل خارج شد.
بهغیراز خروج قطر از این گروه، اعضای اوپک 60 سال است که باوجود طیف وسیعی از اختلافات سیاسی مانند جنگ ایران و عراق در دهه 1980 و حمله صدام حسین به کویت، همچنان باهم کار میکنند.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان