آمریکا بر واردات آلومینیوم ترکیه تعرفه 20 درصدی و بر فولاد 50 درصدی اعمال کرد
در شرایطی که این روزها به دلیل تحریم های آمریکا در ایران قیمت دلار دائم در نوسان و البته به صورت کلی رو به افزایش گذاشته است؛ حالا این سونامی به ترکیه هم رسیده و ارزش پول این کشور در برابر دلار آمریکا به شدت سقوط کرده است.
روز گذشته لیره ترکیه در برابر دلار با سقوط سنگین ۱۴ درصدی روبرو شد و بدترین روز خود از بحران مالی ترکیه در سال ۲۰۰۱ تا کنون را به ثبت رساند. روی دادی که علت اصلی آن افزایش تنش های سیاسی بین آمریکا و ترکیه و تحریم های آمریکا علیه ترکیه است. دولت آمریکا به دنبال رد درخواست واشنگتن از سوی آنکارا برای آزادی اندرو برانسون، کشیش آمریکایی زندانی شده در این کشور از هفته گذشته تحریم ها و فشارهای اقتصادی بر ترکیه اعمال کرده است.
هفته گذشته آمریکا در اولین گام وزیر کشور و وزیر دادگستری ترکیه را تحریم کرد و روز گذشته نیز دونالد ترامپ دستور داد تعرفههای واردات ترکیه افزایش پیدا کند؛ براین اساس، بر واردات آلومینیوم تعرفهای ۲۰ درصدی و بر واردات فولاد تعرفهای ۵۰ درصدی وضع می شود.
ترامپ در یک توییت زودهنگام در اوایل صبح امروز به وقت آمریکا نوشت: « در حالی که لیره ترکیه در برابر دلار خیلی قدرتمند ما، به شدت در حال سقوط است، من همین حالا دستور دو برابر کردن تعرفههای واردات فولاد و آلومینیوم از ترکیه را صادر کردم. حالا تعرفههای آلومینیوم ۲۰ درصد و تعرفههای فولاد ۵۰ درصد میباشد. روابط ما با ترکیه در این زمان خوب نیست.»
اما ترکش های رو در رویی ترکیه و آمریکا به بازارها اقتصادی جهان هم ضربه زد تا جایی که به گزارش رویترز سقوط شدید لیره ترکیه در روز جمعه باعث سر به فلک کشیدن قیمت اوراق قرضه جهانی شد و ترس از آشفتگی بیشتر بازار سرمایهگذاران را به سوی سرمایههای امن مانند ین و اوراق دولتی آمریکا هدایت کرد.
با این حساب، ارز ترکیه امسال بیش از ۳۶ درصد سقوط کرده است و تنها در این ماه ۱۷ درصد از ارزش خود را از دست داده است که این نگرانیهای زیادی در مورد احتمال ایجاد یک بحران اقتصادی تمام عیار به وجود آورده است. همچنین فایننشال تایمز هم در گزارشی به نقل از منابع آگاه گفت که بانک مرکزی اروپا نگران میزان آسیب پذیری بانکهای اروپایی از بحران ترکیه است، سهام بانکهای این قاره سقوط کرد و یورو به پایینترین قیمت خود از جولای ۲۰۱۷ تا کنون رسید.
سهام بانکهای بیانپی پاریباس فرانسه، یونیکردیت ایتالیا و بیبیویای اسپانیا که بیشتر از همه در معرض تاثیر از تحولات ترکیه قرار دارند، ۴ درصد سقوط کردند. همچنین کل سهام بانکهای منطقه یورو ۱.۳ درصد سقوط کند و شاخص سهام پنیوروپین استاکس۶۰۰ هم ۰.۷ درصد افت کند. در مقابل این اتفاقات شاخص دلار در برابر ۶ ارز مهم جهان از مرز ۹۶ واحد بالاتر رفت که این بالاترین سطح آن از جولای ۲۰۱۷ تا کنون است. البته ین ژاپن به عنوان سرمایه امن در جهت خلاف ارزهای دیگر غیر دلاری حرکت کرد و در برابر دلار به بالاترین نرخ ۱ ماهه خود رسید.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان