ایران رتبه دوم تجارت الکترونیک در خاورمیانه

روز ملی تجارت الکترونیک

سومین دوره‌‌ی رویداد سالانه ” روز تجارت الکترونیکی” امروز 24 مهر 1403 در محل کتابخانه ملی ایران برگزار می شود.

هفته گذشته، در نشست خبری تشریح برنامه‌های آئین «روز ملی تجارت الکترونیکی»؛ . امین کلاهدوزان، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، ضمن ارائه‌ی برنامه‌های مراسم مذکور آمارهایی را درباره‌ی وضعیت تجارت الکترونیکی اعلام کرد.

به گفته‌ی کلاهدوزان، حجم توسعه تجارت الکترونیکی در سال ۱۴۰۲ به ۳۲۰۰ همت رسیده و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی رسیدن به حجم ۹ هزار همتی این حوزه تا ۵ سال آینده را هدف‌گذاری کرده است:

رئیس مرکز تتا وضعیت حوزه تجارت الکترونیکی کشور را خوب ارزیابی کرده و می‌گوید: «در منطقه‌ی خاورمیانه وضعیت فعلی‌مان خوب و قابل قبول است هرچند فرصت‌های بسیاری هم پیش روی ماست. ایران در حوزه تجارت الکترونیکی در منطقه رتبه دوم را دارد؛ ترکیه با حجم ۷۸ میلیارد دلاری تجارت الکترونیکی رتبه نخست را دارد و ایران هم با ۶۰ میلیارد دلار در این حوزه دومین رتبه را به‌دست آورده است.»

به گفته کلاهدوزان در مجموع، وضعیت رشد در حوزه تجارت الکترونیکی خوب است اما این وضعیت مطلوب نیست و نیاز به تقویت دارد و «لازم است دولت نقش خود را در این حوزه به‌خوبی ایفا کند تا هدفی که داریم محقق شود.»

او هم‌چنین توضیح داد که مرکز توسعه تجارت الکترونیکی برای سال‌های پیش رو دو برنامه دارد: یکی، تقویت شرکت‌های فعال در حوزه تجارت الکترونیکی و دوم، حضور اقتصاد دیجیتال در بخش اقتصاد سنتی. برای مثال، تتا تا امروز فرایند ورود حوزه‌های طلا و خودرو به بخش تجارت الکترونیکی را محقق کرده و برای امسال هم قصد دارد قوانین و قواعد حوزه ملک و خرید و فروش آنلاین آن را ارائه و زمینه‌هایش را فراهم کند.

کلاهدوزان توضیح داد که تتا سعی دارد در حوزه‌هایی که قواعد و مقررات مشخصی وجود ندارد ضوابط لازم برای فعالیت‌ کسب‌وکارها به حوزه تجارت الکترونیکی از طریق سندباکس را فراهم کند. به گفته او اکنون در حوزه خودرو و طلا این اتفاق رخ داده و «بعد از پذیرش اولین شرکت در حوزه طلا ۱۵ شرکت دیگر هم تقاضای حضور در سندباکس داشتند که درخواست ۱۲ شرکت بررسی شده و احتمالا در آبان ماه ۵ یا ۶ شرکت دیگر را در حوزه طلا در سندباکس پذیرش می‌کنیم.»

در حوزه‌ی مسکن تا پایان امسال بحث فروش مشارکتی و توکنایزشده در دستور کار مرکز توسعه تجارت الکترونیکی است و بخشی از تجارت الکترونیک در حوزه صنایع دریایی هم تا پایان سال در این عرصه فعال خواهد شد.

تتا برای روز تجارت الکترونیکی چه برنامه‌هایی دارد؟

رویداد روز تجارت الکترونیکی که در روز ۲۴ مهر ماه ۱۴۰۳ برگزار می‌شود سومین دوره‌‌ی این رویداد سالانه است و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در یک بخش از این رویداد قصد دارد از شرکت‌های برتر حوزه تجارت الکترونیکی تجلیل و تقدیر کند. کلاهدوزان در توضیح نحوه‌ی بررسی و انتخاب شرکت‌های برتر گفت:در رویداد امسال شرکت‌ها بر مبنای حوزه‌ی فعالیت تفکیک می‌شوند و مجموعا در ۱۲ حوزه از جمله حوزه‌ی موبایل، رایانه و تجهیزات، وسایل نقلیه، صنایع خلاق، سلامت، گردشگری، بازی و سرگرمی، خدمات طلا و جواهر، آموزش بر خط و… قرار گرفته‌اند و از برگزیدگانشان تجلیل خواهد شد.

شاخص‌های انتخاب شرکت‌ها، شاخص‌ها و استانداردهای جهانی است و بر اساس آن‌ها ارزیابی نهایی انجام می‌شود. میزان شکایت از کسب‌وکارها هم جزو معیارهایی است که در بررسی و داوری درنظر گرفته می‌شود.

بخش دیگر رویداد ۲۴ مهر ماه پنل ویژه‌ی برنامه هفتم توسعه است که کلاهدوزان درباره‌ی آن می‌گوید: «در این پنل قصد داریم به این سوال بپردازیم که چگونه شرکت‌های بخش خصوصی تجارت الکترونیکی و اقتصاد دیجیتال می‌توانند در تحقق اهداف برنامه‌ی هفتم توسعه نقش ایفا کنند و موثر باشند؟ چون ما اعتقاد داریم در این حوزه صرفا سیاست‌گذاری، ‌نظارت و هماهنگی باید با دولت باشد اما اجرا باید به شرکت‌ها و کسب‌وکارهای دانش‌بنیان بخش خصوصی سپرده شود.»

سومین بخش رویداد نیز به برگزاری رویداد ملی جوانه‌ها اختصاص دارد که رئیس مرکز تتا درباره‌اش این توضیح را می‌دهد:تمرکز رویداد ملی جوانه‌های امسال روی کسب‌وکارهای جوانی است که کمتر از ۲ سال سن دارند. امسال ۲۰۰ تیم در این رویداد رقابت کرده‌ و مورد بررسی قرار گرفته‌اند. نتیجه‌ی این بررسی در رویداد ۲۴ مهر ماه مشخص خواهد شد و از شرکت‌های برگزیده تقدیر می‌شود.

شرکت‌های کارگزار صدور اینماد در رویداد روز تجارت الکترونیکی معرفی می‌شوند

در حاشیه رویداد ۲۴ مهر ماه احتمالا قرار است موضوع کارگزاری‌های اینماد مطرح شود و مبادله‌ی اولین توافق‌نامه‌ها انجام بگیرد. کلاهدوزان در این خصوص اعلام کرد:در حوزه‌ی برون‌سپاری اینماد ۴۰ شرکت درخواست داده‌اند اما بسیاری از آن‌ها صلاحیت اعطای توافق‌نامه را نداشته‌اند. سعی داریم تا روز برگزاری این رویداد برای ۲ تا ۳ کارگزار تبادل معامله را انجام بدهیم و موافقت‌نامه‌شان را اعطا کنیم تا فرایند اعطای اینماد را به آن‌ها برون‌سپاری کنیم.

این اتفاق حدود یک سال به‌تعویق افتاده بود که کلاهدوزان علت طولانی شدن روند این برون‌سپاری را اهمیت ملاحظات امنیت اطلاعات، قوانین و مقررات دانست که مرکز تتا موظف به رعایت آن‌ها بود.

به گفته‌ی رئیس مرکز تتا، رویکرد این مرکز به حداقل رساندن فعالیت‌هایش در حوزه‌ی عملیاتی است؛ به‌طوری که مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بیشتر نقش ناظر، سیاست‌گذار، هماهنگ‌کننده و تسهیل‌گر را داشته باشد.

مطلب قبلیخطرناک ترین اختراعات بشر (6 وسیله مرگبار)

دیدگاه شما

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید