کارخانه نوآوری مشهد با همکاری شهرداری این شهر، شتابدهنده فردوسی و معاونت علمی ریاست جمهوری ساخته شده است
کارخانه نوآوری مشهد در ساختمان متروکه کارخانه کوکاکولای این شهر و در فضایی به وسعت ۳.۷ هکتار، با هزینه ای حدود ۱۰۰ میلیارد تومان افتتاح شد. عملیات احداث این مجموعه با هدف ایجاد مکانی برای گسترش و همافزایی فعالیتهای نوآورانه و ارتباط استارتآپها و کسب و کارهای نوپا با یکدیگر، از سال ۱۳۹۸ آغاز شد. اما کارخانه نوآوری مشهد در سال ۱۳۹۷ طی تفاهم نامهای سه جانبه بین شهرداری مشهد و معاونت علمی ریاست جمهوری وهمچنین با همکاری شتاب دهنده فردوسی، پایه ریزی شد.
طبق تفاهم نامه، شهرداری مشهد به عنوان طرف اول، وظیفه تهیه زیرساختهایی مانند: فضای مناسب، دریافت مجوزهای لازم و تقبل بخشی از هزینه ساخت و ساز را بر عهده دارد. شتاب دهنده فردوسی که طرف دوم این تفاهم نامه میباشد، وظایفی مانند: طراحی و پیاده سازی محتوایی، در هم افزایی و کنار هم قرار دادن زیست بوم شرق کشور در این بستر و طراحی مدلها و فرآیندهای این مجموعه را عهده دار است.
از جمله امکانات این کارخانه میتوان به فضای اشتراکی، فضاهای مستقل قابل واگذاری، آمفیتئاتر، کافیشاپ و رستوران، کلاسهای تولید محتوا، آزمایشگاه نوآوری، اتاق جلسات و اتاقهای گفتوگو و… اشاره کرد. کارخانه نوآوری مشهد در محل ساختمان متروکه کارخانه کوکاکولا در میدان پژوهش قرار دارد.
در سایت کارخانه نوآوری مشهد نوشته شده:« با شکل گیری کارخانه نوآوری مشهد، فضایی مناسب برای حضور بازیگران اصلی زیست بوم نوآوری و فعالیتهای آنان در مشهد، پدید آمد. این فضا بستر مناسبی برای گردآوری منابعی قدرتمند نظیر: سرمایه گذاران خطرپذیر، شتابدهندهها، استارتاپ ها، تامین کنندگان خدمات و…است. این مجموعه غیرانتفاعی منطقهای، با هدف کمک به راه اندازی و توسعه کسب و کارها و شکل گیری اجتماع نوآوری، تشکیل شده است.»
«کارخانه نوشابه سازی قدیم (کوکا) شهر مشهد، که زمانی یکی از مشکلات بافت شهری محسوب میشد، امروزه با طراحی کارخانه نوآوری، تبدیل به مکانی برای بال و پر گرفتن ایدههای نوین شده است. این فضا که با وسعت زیادی طراحی شده است، علاوه بر کاربری کارخانه نوآوری، به عنوان فضای سبز و پارک محلی برای ساکنین محله کوثر، مورد استفاده قرار میگیرد. ساختمان این بنا بر روی اسکلت قدیمی کارخانه نوشابه سازی سابق قرار گرفته است و البته اقدامات لازم جهت مستحکم سازی بنا لحاظ شده است. یکی از فناوریهایی که در این فضا استفاده شده، به کار گیری پنلهای خورشیدی با ظرفیت تولید ۱۵۰ کیلو وات برق است.»
حسن روحانی رئیس جمهور در مراسم افتتاح کارخانه نوآوری مشهد که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، گفت: شهرهای ما باید به سمت شهرداری هوشمند بروند و به شرکت های فناورانه کمک شایانی خواهند کرد. دیگر قدرت در دست صنایع نفت و فولاد نیست امروز فناوری ونواوری جای ان را گرفته یک ایده نو هم تبدیل به خودکفایی و هم رفاه مردم و هم اشتغال و هم در نهایت ثروت ملی شود. اتفاق بزرگی در مشهد شاهد هستیم که یک کارخانه قدیمی که به گفته شهردار مشهد بجای اینکه برج سازی شود به سمت و سوی کارهای نوآورانه حرکت کرده است. کار بسیار ارزشمندی در شهر مشهد اتفاق افتاده است.
به گفته روحانی، در همهجای کشور اگر کارخانهای قدیمی است، ایستگاه راهآهن قدیمی یا ساختمان قدیمی تاریخی وجود دارد که حفظ آن برای ما مهم است، میتواند تبدیل به کارخانه نوآوری شود. هر استان و هر شهری باید یک کارخانه نوآوری در راستای هوشمند سازی داشته باشد.»
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان