برای سالها موضوع اصلی اقتصاد جهانی، جنگ اقتصاد و قدرت نرم میان ایالاتمتحده و چین بوده است. پاندمی کووید 19 و عواقب اقتصادی مربوط به آن قطعاً این رقابت را به نفع چین رقمزده است.
سال 2028، چین با پیشی گرفتن از ایالاتمتحده به بزرگترین اقتصاد جهان تبدیل خواهد شد. وضعیتی که به نظر میرسد پنج سال زودتر ازآنچه قبلاً تخمین زدهشده بود، رخ خواهد داد چرا که بهبود دو کشور براثر پاندمی کووید 19 متفاوت بوده است. سیانبیسی به نقل از مطالعه یک اتاق فکر به این مسئله پرداخته است.
طبق این گزارش، مرکز تحقیقات اقتصاد و بازرگانی طی تحقیقات خود در گزارش سالانهاش اعلام کرد: برای سالها موضوع اصلی اقتصاد جهانی، جنگ اقتصاد و قدرت نرم میان ایالاتمتحده و چین بوده است. پاندمی کووید 19 و عواقب اقتصادی مربوط به آن قطعاً این رقابت را به نفع چین رقمزده است.
مرکز تحقیقات اقتصاد و بازرگانی ادامه داد: مدیریت ماهرانه همهگیری کرونا در چین، با تعطیلیها سراسری دقیق در مراحل اولیه باعث شد که عملکرد نسبی اقتصادی چین بهبود بیابد. همین مسئله اما رشد بلندمدت در غرب را دچار مشکل کرد.
به نظر میرسد چین رشد اقتصادی 5.7 درصدی را برای سالهای 2021-25 در نظر گرفته است. در همین حال، امریکا بهاحتمالزیاد سال 2021 پس از همهگیری کرونا بازگشت جدی خواهد شد و رشد آن بین سالهای 2022 تا 2024 حدود 1.9 درصد در سال خواهد بود و سپس به 1.6 درصد خواهد رسید.
ژاپن، تا اوایل دهه 2030 سومین اقتصاد بزرگ جهانی باقی خواهد ماند تا زمانی که هند از او پیشی بگیرد. در همین سال هم آلمان از رتبه چهارم به پنجم سقوط خواهد کرد.
در مرکز تحقیقات اقتصاد و بازرگانی، انگلستان در حال حاضر پنجمین اقتصاد بزرگ جهان اما از سال 2024 به رتبه ششم افت میکند.
بااینحال، باوجود ضربه سال 2021 و خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، تولید ناخالص داخلی انگلیس به دلار 23 درصد بالاتر از فرانسه تا سال 2035 پیشبینیشده است. به نظر میرسد اقتصاد دیجیتال بهطور فزایندهای به اقتصاد بریتانیا کمک خواهد کرد.
اروپا 19 درصد از تولید در 10 اقتصاد برتر جهانی را تا سال 2020 به خود اختصاص داده است، اما تا سال 2035 این رقم به 12 درصد یا کمتر کاهش مییابد. اگر میان اتحادیه اروپا و انگلیس شکاف سختی وجود داشته باشد، این کاهش بیشتر خواهد شد.
طبق یافتههای این اتاق فکر، تأثیر همهگیری بر اقتصاد جهانی احتمالاً در تورم بالاتر نشان داده خواهد شد، نه در رشد کندتر اقتصاد. این گزارش ادامه داد: ما شاهد چرخه اقتصادی با افزایش نرخ بهره در اواسط دهه 2020 خواهیم بود. این چالش برای دولتهایی که برای بحران کووید 19 بهطور گسترده وام گرفتهاند، ایجاد خواهد شد.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان