تنها چند روز دیگر تا دور دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران باقیمانده است. موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، در گزارشی ضمن اشاره به پیامدهای تحریمهای کلی آمریکا، پیشنهاداتی را به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه داده است
به نوشته دنیای اقتصاد، ایجاد کمیتهای دائمی در وزارت صنعت، معدن و تجارت به منظور بررسی دقیقتر ابعاد موضوع، سیاستها و تدوین برنامههای لازم براساس اقدامات آمریکا و طرفهای دیگر باقیمانده در برجام درخصوص تولید، تجارت و خدمات مورد نیاز آنها، متناسب با بازههای زمانی تحریمی، پیشنهاد اصلی این گزارش است.
از جمله پیشنهادهای اولیه در ارتباط با مدیریت پیامدهای ناشی از شرایط تحریمی وزارتخانه عبارتند از: «مدیریت دقیق منابع محدود از طریق هدایت به بخشهای اولویتدار، مدیریت و تنظیم کارآمدتر بازار کالاها، اولویتدهی تخصیص منابع به کالاهای موردنیاز و مدیریت تحریمها از طریق عدم تخصیص منابع ارزانقیمت جهت ورود کالاهای غیرضروری» و «تهیه فهرست، تعیین حجم و تامین و ذخیرهسازی اقلام ضروری، مواد اولیه، واسطه و سرمایهای به منظور اجتناب از کمبود در صورت تشدید تحریمها».
همچنین در پیشنهاد دیگر به «بهبود محیط کسبوکار با تسهیل رویهها و تشریفات تجاری متناسب با وضعیت تحریمی و شدت آن» اشاره شده است. «سازماندهی گروههای مشترک همکاری و شرکتهای بزرگ تجاری غیردولتی و حمایت از آنها برای تامین کالاهای واسطهای حساس مورد نیاز صنایع» از دیگر پیشنهادهای مطرح شده در این باره است.
«به وجود آوردن امکانات لازم و اعطای تخفیفهای بیشتر در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی محاط در سرزمین اصلی، برای ترخیص بخشی از کالاهای وارداتی مشروط به تامین نیازهای اساسی و نهادههای تولیدی»، «تسهیل بیشتر برای بهرهمندی از ظرفیت شرکتهای مدیریت صادرات در توسعه صادرات بنگاههای کوچک و متوسط»، «اتخاذ سازوکارهایی برای توسعه بازارچههای مرزی در تامین مواد اولیه و خام صنعت» و «ایجاد سازگاری بین قوانین و مقررات و نهادهای موجود در توسعه معاملات تهاتری با شرکای عمده تجاری و کشورهای همسایه» از دیگر مواردی است که در این گزارش پیشنهاد شده است.
همچنین پیشنهاد «انجام مبادلات تجاری با واحد پول شرکای تجاری به منظور حذف دلار از مبادلات خارجی ایران و کاهش آسیبپذیری اقتصاد در مقابل تحریمهای مالی»، «راهاندازی بانکهای مشترک برای حذف فرآیندهای مرتبط با دلار و ایجاد منافع مشترک با شرکای تجاری»، «همکاری با بانک مرکزی برای انتخاب کارگزاریهای بانکی جایگزین با مدنظر قرار گرفتن تبعیت بانک، ترکیب سهامداران و توان مالی» و «تقویت و فعال ساختن شرکتهای بیمه داخلی برای مذاکره به منظور کاهش هزینههای بیمه مرتبط با تجارت» نیز در این گزارش آورده شده است.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان