واقعیت این است که چین 300 میلیون شهروند طبقه متوسط دارد که حکم موتور محرک رشد را دارند و این محرکی است که 10، 20 سال آینده را تحت تاثیر قرار می دهد.
زهرا چوپانکاره/ آینده نگر
جوزف سای میلیاردر کانادایی- تایوانی است که نامش را بیش از هر چیز با علی بابا میشناسند. او کسی است که از روزهای تاسیس این شرکت سرشناس همراه جک ما بود و حالا به عنوان یکی از کلیدی ترین چهرههای علی بابا و معاون اجرایی آن شناخته می شود. سای سال 1964 در تایپه به دنیا آمد، در خانواده مرفهی که قادر بودند او را در 13 سالگی به یکی از گرانترین مدارس شبانهروزی آمریکا بفرستند. او در آمریکا ریشه دواند و مدرک دانشگاهیاش را هم از دانشگاه ییل و در رشته مطالعات آسیای شرقی و اقتصاد گرفت و بعد هم در همان دانشگاه در رشته حقوق ادامه تحصیل داد.
سای پس از دانشگاه به عنوان کارشناس مالیاتی در دفتر حقوقی سلیوان و کرامول مشغول به کار شد و بعد به شرکت راکلیف پیوست و همزمان مشغول بالا رفتن در ردههای مدیریتی شد.
پس از آن نوبت به نقل مکان به هنگکنگ رسید تا به عنوان مدیر بخش سرمایهگذاری در سهامهای خصوصی شرکت ایبی کار کند. 3 سال بعد اما مهمترین تغییر زندگی او رخ داد. یعنی زمانی که از طریق یک دوست مشترک با جک ما، موسس علیبابا آشنا شد. ما که در آن زمان استارتآپش را از آپارتمانش در شهر هانگژوی چین اداره میکرد و هیچ تجربهای در امور مالی و حقوقی نداشت به سای پیشنهاد داد تا به ازای حقوق ماهانه 50 دلار مشغول به کار شود. آن زمان سای سالانه 700 هزار دلار از شرکت ایبی درآمد داشت. حتی خود جک ما هم وقتی سای پیشنهادش را پذیرفت تعجب کرد.
او شغل 50 دلار در ماه را زمانی قبول کرد که همسرش حامله بود و شغل بسیار پردرآمدی در یک شرکت معتبر داشت. اما سای توانسته بود آینده را خیلی خوب ببیند. تا سال 2000 او دیگر مشغول مذاکرههای حقوقی و مالی با سرمایهگذاران علیبابا از جمله سافت بانک، گلدمن ساش و فیدیلیتی اینوستمنت بود و 25 میلیون دلار برای شرکت جذب کرد. او شغل 700 هزار دلاریاش را ترک کرد اما در کنار جک ما 50 دلار حقوق ماهانهاش را تا جایی بالا برد که حالا با دارایی 11.3 میلیارد دلاری در رده 127 فهرست ثروتمندان بلومبرگ قرار گرفته است.
اوایل سال جاری میلادی سهام علیبابا در بازار بورس نیویورک رکورددار شد اما گمانهزنیها در مورد کند شدن پیشرفت اقتصادی چین یکی از مواردی است که به نظر کارشناسان ممکن است تهدیدی برای علیبابا به شمار رود. به همین بهانه بود که شبکه سیانبیسی آمریکا با جوزف سای به گفتوگو نشست تا نظر او را جویا شود. جوزف سای در این مصاحبه در مورد خوشبینیهایش نسبت به اقتصاد چین و آینده آن صحبت کرده است و توضیح میدهد که چرا رکودهای موقت و کند شدن رشد اقتصادی را هنوز به فال بد نگرفته است. ترجمه بخشی از این مصاحبه را در این بخش میخوانید.
در حوزه سرمایهگذاری، بدبینیها و شک و تردیدهایی در مورد وضعیت اخیر اقتصادی چین به وجود آمده است، برخی ها به کند شدن رشد آن اشاره می کنند، برخی میگویند این یک نبرد اقتصادی است و بعضی هم به تغییر مقررات از سوی دولت اشاره میکنند. پاسخ شما به این بدبینیها به سرمایهگذاران احتمالی در بازار چین و شرکت علیبابا چیست؟
پاسخم این است که باید به بلندمدت فکر کنید. واقعیت این است که چین 300 میلیون شهروند طبقه متوسط دارد که حکم موتور محرک رشد را دارند و این محرکی است که 10، 20 سال آینده را تحت تاثیر قرار میدهد. تا سال 2030 این عدد قرار است به 850 میلیون نفر برسد. اگر به اقتصاد امروز چین نگاه میکنید باید بدانید که این اقتصاد تا حد زیادی مبتنی بر مصرف است.
رشد درآمد خردهفروشیها از رشد سرانه داخلی بیشتر است و رشد درآمد در بخش تجارت الکترونیک که ما در آن هستیم از خردهفروشیها هم بیشتر است. پس آنچه در پیش روی شما است رشد 7 درصدی بخش خردهفروشی و رشد 21 درصدی بخش تجارت الکترونیک است و به صورت خاص علیبابا رشد بیشتری هم داشته است. بنابراین در حال حاضر ما بسیار از شرایط راضی هستیم.
پس شما بابت کند شدن رشد اقتصادی هیچ نگرانی ندارید و اگر هم تنشی در روابط تجاری چین و آمریکا باشد به نظرتان بر روی علیبابا تاثیری ندارد؟
ببینید بین اتفاقات دائم و فصلی تفاوت وجود دارد. خب پس ممکن است اینها فصلی باشد. به عنوان مثال در بخش فروش خودرو میزان خرید در حال کاهش است، همچنین رشد منفی اقتصادی در سهماهه گذشته (اواخر 2018). وضعیت فروش تلفنهای همراه هم خیلی خوب نیست اما آنچه ما در پلتفرم علیبابا میبینیم اقلام مصرفی است، در واقع کالای تندمصرف (Fast-moving consumer goods یعنی کالاهایی که بهسرعت و با قیمت نسبتاً پایینی بهفروش میرسد.
کالاهای بیدوام مانند خوراکیهای بستهبندیشده، نوشیدنیها، وسایل بهداشتی و…) وضعیت بسیار خوبی دارند و وضعیت برندهای بین المللی مانند نایک، LVMH و… عالی است. در مورد جنگ اقتصادی این را میگویم: اگر به بلندمدت نگاه کنید تراز تجاری خودش را متعادل خواهد کرد. باید دوباره در مورد 300 میلیون خریدار طبقه متوسط صحبت کنم که به افزایش میزان خریدشان از همه نقاط دنیا ادامه میدهند. دولت تعهد داده است که ظرف 15 سال آینده 30 تریلیون دلار کالا و 10 تریلیون دلار خدمات وارد کند.
دولت چین؟
بله دولت چین. واقعا جالب است که آدمها بر روی تعرفهها تمرکز میکنند اما به مرور زمان این تراز تجاری قرار است معکوس شود و چین نسبت به تمام دنیا دست به خرید بیشتری میزند.
در این مدت شاهد بودیم که نوعی جبههگیری علیه شرکتهای چینی فعال در ایالات متحده صورت گرفته است؛ هوآوی و زد تی ای به مشکلاتی خوردند حتی شرکت انت فایننشیال تلاش کرد شرکت مانی گرام را بخرد که این معامله به دلایل امنیت ملی بلوکه شد. حالا کار برای تاجران چینی سختتر است تا در آمریکا کار کنند یا ورود به بازار چین برای تاجران آمریکایی سختتر شده است؟
به نظر من میان تاجران آمریکایی و چینی که در خاک کشور یکدیگر مشغول فعالیت هستند نوعی همزیستی وجود دارد. ما امید داریم، واقعا امیدواریم که این رابطه پابرجا بماند. به نظر برای برخی از شرکتهای چینی شرایط ویژهای به وجود آمده است و برای حل آن باید از طریق قانونگذاران اقدام کنند. اما تا جایی که به علیبابا مربوط است، ما در واقع اینجا هستیم تا به کشاورزان آمریکایی و صاحبان کسبوکارهای کوچک کمک کنیم تا محصولاتشان را به چین بفروشند و در واقع آنها را صادر کنند. این کار ما است و به نظرمان پتانسیل بسیار بالایی دارد و به این کار ادامه میدهیم و تلاش داریم تا همین استراتژی را در آمریکا پیش ببریم.
حالا باید در مورد خودتان بپرسم. شما اخیرا در حال دست و پا کردن رزومه قابل توجهی در حوزه ورزش هستید. برنامهتان برای آینده چیست؟ به ویژه از آنجایی که قرار است جک ما تا اواخر امسال از مدیریت علیبابا کنارهگیری کند. شما به موازات کارتان دارید به صورت گسترده حق امتیازهایی در چوگان و بسکتبال و ورزشهای دیگر میخرید. آینده جوزف سای چگونه پیش خواهد رفت؟
برنامهام این است که مدتی به فعالیتم در علیبابا ادامه دهم. فکر میکنم جک قرار است از مدیریت شرکت کنار برود و در واقع یک قدم به عقب بگذارد اما به هر حال بخشی از شرکت باقی خواهد ماند. نفر بعدی شرکت، دنیل ژانگ که در سه سال گذشته مدیرعامل بوده است قرار است در ماه سپتامبر عنوان رئیس هیئت مدیره شرکت را بگیرد و به جای جک بنشیند. ما یک تیم مدیریتی بینظیر داریم و این جابهجایی در واقع مثال خوبی از این واقعیت است که ما تا چه اندازه در سطح مدیریتی پیشرفت داشتهایم. من واقعا به این موضوع افتخار میکنم.
مجله خبری ایکسب، بازتاب اخبار و گزارشهای صنعت و اقتصاد ایران و جهان